Лечебно гладуване

Холистична терапия за гладолечение

Лечебно гладуване – Гладолечение

Метода за лечебно гладуване, който предлагаме е в олекотен вариант и представлява комбинация от консумиране на плодове, чай и мед.

Този подход осигурява достатъчно фибри за храносмилателната система и основното му  предимство, отличаващо този терапевтичен метод от стандартните форми на гладуване е, че няма усещането и чувството за глад.

Този терапевтичен метод е подходящ при заболявания като затлъстяване, хипертония, захарен диабет, алергии, хормонални нарушения, нервни и дегенеративни болести.

 
Kакво е лечебно гладуване ?

Терапевтичното гладуване е процедура, при която човек доброволно се въздържа от прием на храна за определен период от време, като вместо това използва своите мастни резерви за поддържане на енергийния метаболизъм.

Този процес стимулира автофагията и детоксификационните ензими, което води до интензивно почистване на клетките и тъканите на организма. В същото време гладуването намалява възпалителните процеси, което помага за облекчаване на болката и подобряване на подвижността.

Успехът на тази методика в голяма степен зависи от последните дни, в края на гладуването, по време на които нуждаещите се, постепенно започват да възстановяват нормалната си хранителна рутина. В този етап се активират пасивните стволови клетки и се формират нови структури, което представлява период на регенерация с голям потенциал за терапевтично въздействие.

Как се появява лечебното гладуване в България ?

Професор Юрий Николаев (1905-1998 г.) играе ключова роля в развитието на гладолечението в Русия и извън нея. Той подробно разглежда приложимостта на метода, описвайки както показанията, така и противопоказанията, както и различните стадии на лечебното гладуване. Неговите приноси допринасят за признаването на гладолечението като официален терапевтичен метод в Съветския съюз през 50-те години на ХХ век, когато то е наречено разтоварително-диетична терапия.

Паралелно с това, в същия период в България, въпреки несигурните условия за практикуване на алтернативна медицина, природолечителите Петър Димков (1886-1981 г.) и Лидия Ковачева (1914-2002 г.) придобиват значителна популярност. 

lechebno gladuvane terapiya helahtmaster

Лечебно гладуване по метода на Лидия Ковачева

Лечебното гладуване по метода на Лидия Ковачева е процес, който не само представлява ефективен начин за почистване на организма от токсини, но и е допълнителна терапия при различни заболявания.

По време на гладуването се стимулира изхвърлянето на болни и мъртви клетки, както и на натрупаните токсини, които могат да са причина за различни здравословни проблеми.
Организмът постепенно се адаптира към режим на вътрешно, ендогенно хранене, като използва собствените си ресурси за производство на енергия.

Този процес не само улеснява детоксикацията, но и подпомага заздравяването на организма като цяло, като му позволява да се преразпредели и да използва енергията по-ефективно за възстановяване и изцеление.

Какво да очакваме по време на режима на Лидия Ковачева ?

В началото отказът от храна може да бъде предизвикателен. Ще изпитвате постоянен глад, но трябва да разберете, че този глад е преимуществено психологически. Въпреки че съзнанието ви често ще сигнализира за необходимостта от храна, в действителност вашето тяло разполага с достатъчно запаси, което ви позволява да издържите на глад дори за период от 20 дни или повече.

Мозъкът е този, който е програмиран да търси удовлетворението от храненето. В резултат на години на навика за постоянно приемане на храна, може да изпитвате психически натиск да се храните. Въпреки това, тези “болки” от глад са рядки и представляват предимно реакция на мозъка към променящата се рутина.

През средата на периода на глад може да усетите вътрешна борба и колебание. Мозъкът ви може да настоява да прекъснете режима и да консумирате храна. Въпреки това, ако преодолеете тези предизвикателства, ще постигнете голяма удовлетвореност и благодарност към себе си за постигнатото.

Как действа режимът на Лидия Ковачева ?

При гладуване тялото активира механизма на “автоизхранване”. Това означава, че когато се въздържаме от консумиране на храна и започнем да приемаме само малки количества плодове, сокове, чай или дори нищо, организмът започва да разгражда собствените си вредни тъкани, отстранява шлаките и разрушава болни клетки. Така тялото си осигурява енергия и същевременно се почиства.

През годините натрупваме токсини, вредни вещества и излишни мазнини. И като не предоставим на тялото възможност да се отдаде на този процес, токсините и вредните вещества остават непроцесирани.

По време на гладуването се случват два основни процеса: разграждане на вредните тъкани и клетки, както и изграждане на нови, здрави такива.

Лечебното гладуване: Най-добрата защита срещу вирусни зарази и хронични заболявания

Лечебното гладуване, последвано от естествено хранене, представлява най-добрата стратегия за предпазване от сезонните вирусни зарази. Изследванията се умножават, доказвайки ползите от тази практика върху организма.

Провеждането на лечебен глад регенерира клетките, включително имунните клетки, които се борят със заразите. Тази проста мярка не само подобрява имунната функция, но и увеличава способността на тялото да се справи със сериозни хронични заболявания, като хипертония, стеатоза, инсулинова резистентност и диабет тип 2.

gladyt priqtel lekarstvo healthmaster
lechebno gladuvane healthmaster 1

Здраве за вашата чревна микрофлора и микробиом

Необходимо е да се погриите за вашата червена флора, както и чревен микробиом – това нежно съчетание от микроорганизми, които обитават дебелото черво и храносмилателния тракт.

Учените считат, че те са като един от важните органи в нашето тяло. Здравият чревен микробиом означава здрав имунитет. Ако обаче храната ни не е подходяща, може да предизвикаме неприятни възпалителни реакции в червата, поради вредни микроорганизми. Тези неприятели се увеличават, когато процесите на разграждане на храната не протичат както трябва. Вследствие на това, червата стават пропускливи, което отваря вратички за вредни бактерии и вируси, позволявайки им да проникнат в кръвоносната система.

Научните теории дори предполагат, че това може да доведе до сериозни автоимунни заболявания и дори рак. Но вместо да потъна в тези сложни медицински теории, нека се фокусираме върху поддържането на здравословния баланс в храносмилателния ни тракт, където се раждат нашите имунни клетки. Как? Дори кратки периоди на лечебно гладуване могат да бъдат полезни, като почистват чревния микробиом и лигавицата на червата от токсини и микроорганизми, които могат да предизвикат възпалителни състояния.

Съвременни подходи към лечебното гладуване: Оптимални методи за подобряване на здравето

Днес лечебното гладуване се представя по различен начин в сравнение с преди 40 години. Съвременните методи са разнообразни и модернизирани, предоставяйки възможност на всеки да избере подходящия за себе си начин. Вече много хора предпочитат така наречения „дневен фастинг“, където вечерят рано и леко, пропускайки закуската на следващия ден. Обядването също е леко, осигурявайки период от 16-18 часа между вечерята и обяда на следващия ден.

Други предпочитат да се чувстват добре чрез периодични еднодневни гладове. През тези дни те консумират смутита и плодове три-четири пъти на ден, заедно с чай между храненията. Съществуват и тези, които избират периоди от гладуване с грозде, което е пълно с витамини и слънчева енергия, известно като метод за лечение още от древността.

Тези модерни подходи към периодичното гладуване поддържат енергията, подобряват перисталтиката на червата и насищат тялото с витамини и полезни вещества, които плодовете щедро предоставят. В резултат на това, те представляват оптимални методи за подобряване на здравето и доброто самочувствие.

podhodi lechebno gladuvane healtmaster 1
razhodka lechebno gladuvane healthmaster 1

Лечебно гладуване и разходки

Докато ни учат да не излизаме в дъжд и сняг, често не се обяснява защо. Страхът от лошото време е общо явление. Въпреки това, с правилните подготовки, една разходка през дъжд и сняг може да донесе множество ползи и повишено настроение. Важно е да се облече подходящо и да се защити от студа и влагата.

Изследвания показват, че разходките в гората имат още по-значителни положителни ефекти върху здравето. Комбинирането на разходка с лечебно гладуване може да създаде магическа синергия, подобряваща защитните сили на организма срещу вируси и болести. Този оптимален баланс на движение и гладуване стимулира имунната система и насърчава общото благополучие.

За терапията

Лечебното гладуване с плодове, мед и чай е омекотена форма, която премахва временно приема на определени видове храни за определен период, с цел подобряване на здравето. Този процес стимулира организма да излъчва отпадъци и токсини, което води до регенерация и обновяване на увредени клетки и тъкани.

Една от основните причини за развитието на заболявания, е натрупването на отпадъци и токсини в тялото, което често е резултат от неправилно хранене и липса на движение.

Лечебното гладуване предоставя бързо и ефективно решение за този проблем, като стимулира организма да се очисти от токсините и да се възстанови чрез детоксикация и регулиране на функциите си.

Основата на терапията е възприемането на гладуването като един процес на самопознание и очистване както на тялото, така и на ума. Нуждаещите се насърчават да бъдат внимателни към сигналите на своето тяло и да развият по-добра връзка с храната и консумацията й.

Лечебното гладуване е подходящо при различни проблеми и заболявания. Този метод може да подобри общото здравословно състояние, да укрепи имунната система и да подпомогне процеса на детоксикация на организма, при следните здравословни проблеми.

Гинекологични проблеми:

 • Стерилитет,
 • Кисти на яйчниците,
 • Поликистозни яйчници.
 • Миома на матката,
 • Полипи,
 • Ендометриоза
 • запушени тръби.
 • Нередовна, болезнена или обилна менструация
 • Репродуктивни проблеми (Запушени маточни тръби)

Затлъстяване

Метаболитен синдром

Сърдечно-съдова система

 • Високо кръвно налягане
 • Хипертония
 • Ниско кръвно налягане

Храносмилателна система

 • Хронични гастрити,
 • Язва на стомаха и дванадесетопръстника,
 • Възпаления на тънките и дебелите черва.
 • Спластичен колит, Ентероколит
 • Гастродуоденит.

Черен дроб и жлъчка

 • Остър вирусен хепатит тип А и Б
 • Хроничен хепатит,
 • Хронично възпаление на жлъчните пътища
 • Хронични чернодробни процеси, след прекаран остър хепатит

Кожни заболявания

 • Хронични екземи,
 • Невродермити,
 • Хронични дерматози,
 • Псориазис.

Централна нервна система

 • Неврози,
 • Депресии
 • Множествената склероза, която може да бъде овладяна и стопирана чрез комбинирано лечение с витамини, микроелементи и пробиотици.
 • Радикулити,
 • Дископатии,
 • Дискови хернии, а при децата

Имунна система

 • Хронични детски алергии,
 • Алергичните бронхити и ринити,
 • Възпаленията на сливиците и на средното ухо
 • Сенна хрема
 • Астма
 • Очна алергия
 • Алергична екзема
 • Уртикария
 • Алергичен шок

Белодробна система

 • Възстановяване след пневмония
 • Алергични бронхити
 • Бронхиална астма
 • Пост-Ковид синдром

Отделителна система

 • Пиелонефрит
 • Цистит
 • Уретрит
 • Простатит
 • Камъни в бъбреците
 • Протеинурия
 • Гломерулонефрит
 • Възпалителни заболявания на пикочния канал
 • Заболявания на простатата
 • Мъжки инфертилитет
 • Еректилна дисфункция

Гладолечението е систематичен подход към възстановяването на здравето чрез детоксикация и регенерация на организма. Чрез временното прекъсване на храненето, тялото си дава възможност да изчисти отпадъците и да се подготви за по-здравословен начин на функциониране. Тази терапия не само променя физическите аспекти на здравето, но и подобрява емоционалното и психическото благополучие на човека.

ВАЖНО! Лечебното гладуване задължително трябва да бъде под лекарски контрол и по индивидуална програма.

Някои от основните предимства на лечебното гладолечение по метода на Лидия Ковачева са:

 • Не се изисква болнично лечение и наблюдение (с изключение на някои усложнени форми) ;
 • Не се губи енергия С активните движения се подпомага отделянето и на токсините чрез кожата (при потоотделяне). По този начин се подпомага очистителната дейност на бъбреците по време на лечебното гладуване (По системата на Лидия Ковачева се предвиждат разходки на чист въздух, движение, леки физически упражнения, с които се запазва тонусът на мускулите въпреки спадането на теглото)
 • Няма чувство на глад – Колкото по-бавно е дъвкането на плодовете, толкова повече се активизира перисталтиката на червата.
 • Намалява се повишената киселинност в организма, предизвикана от натрупаните токсини. Така се балансира алкално-киселинното равновесие в организма, Това от своя страна води до идеални условия за извършване на биохимичните процеси и за ускоряване отделянето на токсини. Оздравителният процес като цяло се ускорява.

Останалите ползи, които може да очаквате от лечебното гладолечение по метода на Лидия Ковачева са:

 • Подобрява се кръвоснабдяването на най-малките капиляри
 • Антиейджинг
 • Подобряване на общото здравословно състояние
 • Широк възрастов диапазон
 • Трайни резултати
 • Стимулиране на имунитета
 • Подобряване на паметта и концентрация
 • Подобряване на зрението
 • Подобряване на еластичност на кожа
 • Оформяне на идеална фигура
 • Стимулация на организма
 • Повишаване на енергия
 • Намаляване на килограми 5-10% от теглото (Лимфа, мазнини, после мускули)
 • Общ тонус
 • Подобряване на съня и биоритми

Резултатът от този режим е, че ще започнете да губите килограми всеки ден. Ако имате изразено наднормено тегло, загубата ще бъде особено забележима. Дори ако сте с нормално тегло, може да свалите от 3 до 5 килограма за целия период на режима. Въпреки това, най-важното е друго.

Най-големият успех от този режим е, че ще изцелите своето тяло физически, психически и емоционално. Вашето здравословно състояние ще се подобри значително, сетивата ще се изострят, ще възвърнете младостта и жизнеността си, кожата ви ще засияе, имунната ви система ще се засили, а нервните разстройства като депресия, апатия и черногледство ще изчезнат. Дори ще забележите, че начални кариеси изчезват.

Практикуването на гладолечение, независимо от методите, е показало ефективност в лечението на различни заболявания. Всяка част от тялото ви ще изпита забележимо подобрение.

Често задавани въпроси

Каква е продължителността на лечебното гладуване?
Продължителността на лечебното гладуване може да бъде различна, в зависимост от редица фактори. Определящи са възрастта, телесното тегло, здравословното състояние, показателите по време на режима и др.
Подходящо ли е лечебното гладуване за деца ?
Да! Приемането на плодове и мед ускорява оздравителните процеси при децата и в много случаи приемането на антибиотици или предстояща операция стават излишни.
Какъв е процеса по време на лечебното гладуване ?

Лечебното гладуване е стратегия, която се провежда със стриктно планиране и контрол. Десет дневният план за лечебно гладуване представлява фаза на 10 дни без определени храни (единствено мед, плодове, чай и вода), следвани от един месец на специално подбрано захранване.

След този период, следва провеждане на контролни лабораторни изследвания.

При хронични заболявания е препоръчително програмата да се повтори два пъти между 3 и 6 месеца.

Повторното изпълнение на програмата след три месеца е необходимо за поддържане на постигнатите резултати и укрепване на здравето.

За по-дълги периоди на гладуване, които обикновено са в рамките на 20-25 дни, е необходим медицински контрол и преценена индивидуална програма. Това включва редовни консултации с лекар и стриктно спазване на инструкциите, за да се гарантира безопасността и ефективността на процеса.

Само на вода ли трябва да бъда по време на гладолечението ?
Не, омекотена разновидност на лечебно гладуване, което се прилага при нас, включва в хранителния план: вода, плодове, чай и мед.
Какъв резултат мога да очаквам?
Резултатът от гладолечебната програма до голяма степен е свързан с начина, по-който се излиза от нея. т. нар. период на захранване е изключително важен и се изразява в поетапното включване в менюто на различни типове здравословни храни. Обикновено това се прави по специално подбрана за конкретния случай схема.
Колко пъти мога да правя лечебно гладуване ?
 • При: Килограми и профилактика – 3 пъти в годината по 10 дена
 • При: Хронични заболявания – индивидуално
Може ли да се прави лечебно гладуване при хронични заболявания ?
Гладолечението при хронично болни, които в момента са на медикаменти или на заместителна терапия след прекарани операции, трябва да бъде прецизирано от лекар според всеки конкретен случай.
Кога ще усетя резултат ?
При всеки човек, процеса на гладолечение е изцяло индивидуален и зависи от много фактори, но в повечето случаи може да се забележат и усетят резултати след третия месец.
При кои заболявания не е подходящо да се прилага лечебно гладуване ?
Лечебното гладолечение, не е препоръчително да се прилага при следните заболявания :

 • Остри инфекциозни заболявания
 • остри състояния на организма,
 • ритъмни нарушения,
 • остър инфаркт и инсулт,
 • психични заболявания,
 • епилепсия,
 • шизофрении,
 • циклофрении
 • психоза,
 • мании,
 • наркомании,
 • алкохолици,
 • туберколоза,
 • тежки онкологични заболявания,
 • тежки ритъмни нарушения при възрастните,
 • тежки кръвни заболявания (левкози, остри и хронични левкемии, анемии, ниски стойности на хемоглобина при жените – т. нар. железодефицитни анемии),
 • тумори с метастази,
 • чернодробна и бъбречна недостатъчност,
 • старческа деменция,
Каква е цената ?
Каква е продължителността на лечебното гладуване?
Продължителността на лечебното гладуване може да бъде различна, в зависимост от редица фактори. Определящи са възрастта, телесното тегло, здравословното състояние, показателите по време на режима и др.
Подходящо ли е лечебното гладуване за деца ?
Да! Приемането на плодове и мед ускорява оздравителните процеси при децата и в много случаи приемането на антибиотици или предстояща операция стават излишни.
Само на вода ли трябва да бъда по време на гладолечението ?
Не, омекотена разновидност на лечебно гладуване, което се прилага при нас, включва в хранителния план: вода, плодове, чай и мед.
Какъв резултат мога да очаквам?
Резултатът от гладолечебната програма до голяма степен е свързан с начина, по-който се излиза от нея. т. нар. период на захранване е изключително важен и се изразява в поетапното включване в менюто на различни типове здравословни храни. Обикновено това се прави по специално подбрана за конкретния случай схема.
Колко пъти мога да правя лечебно гладуване ?
 • При: Килограми и профилактика – 3 пъти в годината по 10 дена
 • При: Хронични заболявания – индивидуално
Може ли да се прави лечебно гладуване при хронични заболявания ?
Гладолечението при хронично болни, които в момента са на медикаменти или на заместителна терапия след прекарани операции, трябва да бъде прецизирано от лекар според всеки конкретен случай.
Кога ще усетя резултат ?
При всеки човек, процеса на гладолечение е изцяло индивидуален и зависи от много фактори, но в повечето случаи може да се забележат и усетят резултати след третия месец.
При кои заболявания не е подходящо да се прилага лечебно гладуване ?
Лечебното гладолечение, не е препоръчително да се прилага при следните заболявания :

 • Остри инфекциозни заболявания
 • остри състояния на организма,
 • ритъмни нарушения,
 • остър инфаркт и инсулт,
 • психични заболявания,
 • епилепсия,
 • шизофрении,
 • циклофрении
 • психоза,
 • мании,
 • наркомании,
 • алкохолици,
 • туберколоза,
 • тежки онкологични заболявания,
 • тежки ритъмни нарушения при възрастните,
 • тежки кръвни заболявания (левкози, остри и хронични левкемии, анемии, ниски стойности на хемоглобина при жените – т. нар. железодефицитни анемии),
 • тумори с метастази,
 • чернодробна и бъбречна недостатъчност,
 • старческа деменция,
Каква е цената ?

Специалисти

dr verginiya georgieva healthmaster

Проф. д-р Вергиния Георгиева

Вътрешни болести, Фармакология и Фитотерапевт