728b4281 banner png

Терапевтичен кабинет
в помощ на страдащи от Деменция

подкрепа за подобряване на състоянието на болните от деменция

Когато близък човек е диагностициран с деменция, това често може да се почувства стресиращо и непосилно. Но с подобрен холистичен подход и оказването на подкрепа за болните от деменция, пациентите и техните семейства се учат как могат да продължат да живеят живот със смисъл и цел. 

Холистичната медицина предоставя тази перспектива като важна част от комплексните услуги, предлагани от Холистична клиника Health Master.

terapevtichen kabinet demencia healthmaster
ab094ba7 logo shape

Какво представлява деменцията ?

Деменцията не е едно заболяване. Това е общ термин за описание на набор от симптоми, които човек може да изпита, ако живее с различни заболявания, включително болестта на Алцхаймер . Болестите, групирани под общия термин “деменция”, се причиняват от анормални промени в мозъка. Симптомите на деменция предизвикват влошаване на мисловните умения, известни също като когнитивни способности, което е достатъчно тежко, за да наруши ежедневния живот и независимата функция. Те също влияят на поведението, чувствата и взаимоотношенията.

Болестта на Алцхаймер представлява 60-80% от случаите. Съдовата деменция , която възниква поради микроскопично кървене и запушване на кръвоносни съдове в мозъка, е втората най-честа причина за деменция. Тези, които изпитват мозъчните промени на няколко вида деменция едновременно, имат смесена деменция . Има много други състояния, които могат да причинят симптоми на когнитивно увреждане, но не са деменция, включително някои, които са обратими, като проблеми с щитовидната жлеза и недостиг на витамини.

Деменцията се причинява от различни заболявания, които причиняват увреждане на мозъчните клетки. Това увреждане пречи на способността на мозъчните клетки да комуникират една с друга. Когато мозъчните клетки не могат да комуникират нормално, мисленето, поведението и чувствата могат да бъдат засегнати.

Мозъкът има много различни области, всяка от които е отговорна за различни функции (например памет, преценка и движение). Когато клетките в определен регион са повредени, този регион не може да изпълнява функциите си нормално.

Разбиране на болестта на Алцхаймер и деменцията очертава разликата между болестта на Алцхаймер и деменцията, симптомите, етапите, рисковите фактори и др. Различните видове деменция са свързани с определени видове увреждане на мозъчните клетки в определени области на мозъка. Например при болестта на Алцхаймер високите нива на определени протеини вътре и извън мозъчните клетки затрудняват мозъчните клетки да останат здрави и да комуникират помежду си. Мозъчната област, наречена хипокампус, е центърът на ученето и паметта в мозъка и мозъчните клетки в тази област често са първите, които се увреждат. Ето защо загубата на памет често е един от най-ранните симптоми на Алцхаймер.

Докато повечето промени в мозъка, които причиняват деменция, са постоянни и се влошават с времето, проблемите с мисленето и паметта, причинени от следните състояния, могат да се подобрят, когато състоянието се лекува холистично или се обърне внимание:

✓ Депресия

✓ Странични ефекти на лекарствата.

✓ Прекомерна употреба на алкохол или тютюн.

✓ Проблеми с щитовидната жлеза.

✓ Недостиг на витамини.

 

✓ Възраст
Най-силният известен рисков фактор за деменция е напредването на възрастта, като повечето случаи засягат хора на 65 години и повече

✓ Фамилна анамнеза
Тези, които имат родители или братя и сестри с деменция, са по-склонни самите те да развият деменция.

✓ Раса/етническа принадлежност
По-възрастните афро-американци са два пъти по-склонни да имат деменция, отколкото белите. Испанците са 1,5 пъти по-склонни да имат деменция, отколкото белите.

✓ Лошо сърдечно здраве
Високото кръвно налягане, високият холестерол и тютюнопушенето увеличават риска от деменция, ако не се лекуват правилно.

✓ Травматично увреждане на мозъка
Нараняванията на главата могат да увеличат риска от деменция, особено ако са тежки или се появяват многократно.

riskovi faktori za demencia healthmaster
demencia priznaci simptomi healthmaster

Признаци и симптоми на деменция

Симптомите на деменция са прогресивни, което означава, че признаците на когнитивно увреждане започват бавно и постепенно се влошават с течение на времето, което води до деменция.

Тъй като деменцията е общ термин, нейните симптоми могат да варират значително от човек на човек. Хората с деменция имат проблеми с:

 • Памет

 • Внимание

 • Комуникация

 • Разсъждение, преценка и решаване на проблеми

 • Визуално възприятие отвъд типичните промени в зрението, свързани с възрастта

Признаците, които могат да сочат към деменция, включват:

 • Да се ​​изгубите в познат квартал

 • Използване на необичайни думи за обозначаване на познати предмети

 • Забравяне на името на близък член на семейството или приятел

 • Забравяне на стари спомени

 • Не можете да изпълнявате задачи самостоятелно

 • Повишаване или влошаване на тревожност , чувство на неудовлетвореност, объркване, възбуда, подозрителност, тъга и/или депресия

Холистична грижа за деменция

Холистичният подход за грижа за деменция е свързан с подкрепа на пациента с деменция като цяло, а не само с лечение на болестта. Традиционните лечения за деменция се фокусират върху физическите нужди, но холистичните грижи за деменция третират както физическите, така и емоционалните нужди. 

Холистичните грижи за деменция помагат на пациентите да намерят своята идентичност, докато членовете на семейството могат да научат за техните ограничения и способности, за да ги поддържат здрави и в безопасност. 

Подкрепа за психичното здраве на хора с деменция

Психотерапията при деменция се счита за най-ефективна в ранните етапи на заболяването, преди комуникацията и разбирането да намалеят значително.

През това време можете да говорите с терапевт за много от чувствата и преживяванията, които съпътстват когнитивния упадък.

Според систематичен преглед от 2021 г.Надежден източник, психотерапевтичните интервенции са полезни за намаляване на депресията – често срещано преживяване за много хора, живеещи с деменция.

Терапията може също така да ви помогне да развиете полезни умения за справяне с ежедневните задачи, тъй като функционалността ви се променя.

Друг тип “говорещи терапии” са:

Говорещите терапии включват:

 • Консултиране: Това ви позволява да говорите за трудностите, пред които сте изправени, без да бъдете прекъсвани. Консултирането е напълно поверително.
 • Психотерапия: Опитва се да ви помогне да разберете защо се чувствате така, както се чувствате и какво се крие зад вашите реакции към други хора и неща, които ви се случват.
 • Когнитивно-поведенческа терапия: Фокусира се върху конкретни, практически техники за решаване на проблеми.
holistichna grija demencia healthmaster 1
dieta demencia healthmaster

Диета и Деменция

Болните от деменция трябва да спазват здравословен и балансиран хранителен режим, за да подобрят когнитивните си функции и да забавят развитието на болестта.
 

Мозъкът се състои от около 75% вода и е най-мазният орган в тялото, състоящ се от минимум 60% мазнини. При нормалния енергиен метаболизъм въглехидратите осигуряват готово снабдяване с глюкоза, основното гориво за мозъка. Когнитивно нормалните, здрави по-възрастни хора изпитват 10% намаление в способността на мозъка да метаболизира глюкозата в сравнение със здравите млади хора, но този спад се ускорява с появата на деменция.

Хората с ранна деменция или ранен етап на Алцхаймер имат 20% намаление в усвояването на глюкозата в сравнение със здравите възрастни хора.

Примерни диети, помагащи за деменция

Един пример за диета, специално разработена за подобряване на мозъчната функция, е диетата MIND, която набляга на зеленолистните зеленчуци, горските плодове, ядките, пълнозърнестите храни, рибата и птичето месо, като същевременно намалява консумацията на червено месо, млечни продукти, сладкиши и пържени храни. Диетата препоръчва известен контрол на порциите, но не е насочена към намаляване на теглото. Вместо това целта е да се забави когнитивният упадък, характерен за деменцията и други невродегенеративни заболявания. Проучванията показват, че спазването на тази диета може да забави стареенето на мозъка със 7,5 години.

Средиземноморската диета и диетата “Диетични подходи за спиране на хипертонията” (DASH) са други варианти за пациенти с деменция. И двете насърчават консумирането на много плодове и зеленчуци (които са богати на антиоксиданти) и избягването на сладки и мазни преработени храни.

Някои проучвания сочат, че тези диети могат да забавят развитието на болестта и да подобрят когнитивните функции чрез промяна на чревния микробиом на пациента. Това може да звучи донякъде контраинтуитивно, но изследователите знаят, че бактериите, присъстващи в храносмилателната ни система, могат да повлияят както на червата, така и на мозъка.

Translated with DeepL.com (free version)

Връзката между червата и мозъчните клетки

Бактериите, присъстващи в храносмилателната ни система, могат да повлияят както на червата, така и на мозъка.

Тази комуникация между червата и мозъчните клетки е известна като “ос черва-мозък” или “неврогенно черво” и свързва емоционалните и когнитивните области на мозъка с храносмилателните функции. Тези взаимодействия се променят в зависимост от състава на чревната микробиота, който от своя страна се променя в зависимост от начина на хранене. Чревния микробиом на хората с деменция имат повече провъзпалителни “лоши” бактерии и по-малко противовъзпалителни “добри” бактерии, но приемът на храна, богата на плодове, ядки и зеленчуци, може да обърне тази тенденция и косвено да окаже положително въздействие върху мозъка.

Детоксикация

Нашият холистичен подход за справяне с деменцията е детоксикация на цялото тяло. Изследователите подозират, че определени разновидности на деменция могат да бъдат причинени от излагане на токсини. Тези токсини могат да включват метали, плесени, хербициди и пестициди, на които сме изложени в нашата среда. Тези токсини не само могат да причинят заболяването, но могат също така да попречат на заздравяването.

Въз основа на нашия богат холистичен опит в подпомагането на тялото да се излекува, не е чудно, че възстановяването е все по-труден процес. Всички токсини са киселинни. Основната медицина вярва, че ако рН на кръвта ни е алкално, нашите клетки са алкални. За съжаление нищо не може да бъде по-далеч от истината. Тялото ни е програмирано да поддържа pH на около 7,38-7,42. Всичко, което е много по-високо или по-ниско, започва да предизвиква катастрофална поредица от събития. Вътреклетъчното pH обаче е съвсем различна история. Всъщност това е вътреклетъчното pH, което се опитваме да алкализираме.

Един от начините да направим това е чрез обширна детоксикация. Нашите основни органи за детоксикация включват бъбреците, черния дроб и дебелото черво. Тъй като тези органи функционират по-добре, поддържането на телата ни става по-лесно. Колкото повече органи помагаме да функционират по-добре, толкова повече ресурси тялото ни трябва да използва, за да поправи дисфункционалните проблеми.

Деменция при жените

Повече жени са засегнати от деменция, отколкото мъже. В световен мащаб жените с деменция превъзхождат мъжете 2 към 1.

Жените съставляват приблизително 65% от хората, които в момента имат деменция. Въпреки че възрастта е основният рисков фактор за деменция и жените са склонни да живеят по-дълго от мъжете, това не обяснява напълно разликата.

Не е напълно разбрано защо жените са по-склонни да развият болестта на Алцхаймер, най-честата причина за деменция. Една идея е, че това може да е свързано с хормона естроген.

Въпреки че и мъжете, и жените произвеждат естроген, той е основният женски полов хормон и затова жените обикновено имат повече от него. Когато жените преминават през менопаузата, телата им спират да произвеждат толкова много естроген.

От друга страна, мъжете продължават да произвеждат тестостерон, мъжкия полов хормон, през целия си живот. Тестостеронът се превръща в естроген в мозъчните клетки. Това означава, че жените, които са преминали през менопаузата, имат по-ниски нива на естроген в мозъка си, отколкото мъжете на същата възраст.

Разбиране на ефекта на естрогена

Една от основните теории за това защо деменцията засяга повече жените е свързана с хормона естроген. Освен че участва в репродуктивния цикъл, естрогенът засяга и много други части на тялото, включително мозъка. Има някои проучвания, които показват, че естрогенът може да защити мозъчните клетки.

Някои проучвания показват, че ако една жена има повече естроген през целия си живот, е по-малко вероятно да развие деменция. Например, ако тя започне менструацията си в по-млада възраст, има поне едно дете или преминава през менопаузата по-късно.

Рискови фактори за деменция при жените

В течение на живота жените са склонни да имат много различни преживявания от мъжете – особено жените от по-старите поколения.

Някои от тях са причинени от различия в биологията, като менструация, бременност и менопауза.

Други са по-свързани с традиционните различия в ролите на половете, като образование, работа и начин на живот. Много от тях оказват влияние върху риска от деменция.

Обучение 

Например, ние знаем, че наличието на пълно образование и възможности за умствена стимулация през целия живот помага за забавяне на деменцията в напреднала възраст – нещо, известно като „когнитивен резерв“.

В исторически план възможностите да учат в университет или да работят в продължение на много години във висококвалифицирани професии са били по-малко достъпни за жените, което накара някои учени да се чудят дали това може да е важен рисков фактор за жените.

Генетика

Гените са вторият най-голям рисков фактор за деменция.

Важен пример за това е по-големият риск при жените, когато имат вариант на гена „ApoE4“.

Близо две трети от хората с болестта на Алцхаймер – най-честите видове деменция – имат поне едно копие на гена ApoE4.

Въпреки че мъжете и жените са еднакво вероятно да имат вариант на ген ApoE4, ефектът му върху риска от деменция изглежда е по-голям при жените, отколкото при мъжете. Причините за тази разлика не са напълно изяснени.

Мозъчна травма

Травматичното мозъчно увреждане е друг рисков фактор за деменция, при който може да има важни различия между половете.

Жените са по-уязвими към мозъчно сътресение и неговите дългосрочни ефекти върху мозъка. 

Рискове от деменция, свързани с менопаузата

Основна разлика между възрастните мъже и жени е менопаузата. Това е моментът, когато нивата на половите хормони, като естроген и прогестерон, спадат драстично при жените в края на средната възраст.

Смята се, че естрогенът има редица защитни ефекти върху здравето на мозъка, включително способността да блокира някои от вредните ефекти на веществата, участващи в болестта на Алцхаймер.

Това накара някои изследователи да предположат, че ако човек е изложен повече на естроген през целия си живот, е по-малко вероятно да развие деменция. Например, ако те:

 • започват менструация в по-ранна възраст
 • имате поне една бременност (когато нивата на естроген са значително повишени)
 • започнете менопаузата по-късно.

Обратно, много ранната менопауза, причинена от хирургично лечение на рак, може да увеличи риска от деменция в по-късните години.

Сега също така знаем, че повечето от заболяванията, причиняващи деменция, започват да се развиват в мозъка около 10-20 години преди появата на клиничните симптоми, което за много жени е около времето на тяхната менопауза.

demencia jeni healthmaster

Хранителни добавки, подобряващи състоянието на болните от Деменция

Някои добавки са от особено значение за превенцията от деменция:

Омега-3 мастни киселини (рибено масло)

Тези незаменими мастни киселини имат противовъзпалителни свойства и помагат за подобряване на мозъчната функция. Те могат да бъдат намерени в мазни риби като сьомга, риба тон и сардини, както и в растителни източници като семена от чиа, ленени семена и орехи.

Често се казва, че рибата е „храна за мозъка“ и има добри доказателства, че яденето на риба, която съдържа омега-3, е добро за вашето здраве. Има съобщения, че може да намали риска от развитие на деменция, особено когато се яде като част от здравословна диета.

Понастоящем няма достатъчно доказателства, за да се каже, че диета, богата на омега-3, ще намали риска от развитие на деменция.

Омега-3 е вид мазнина, намираща се в клетъчните мембрани (защитната „кожа“, която заобикаля клетките). Той се произвежда в телата ни, но ние го получаваме най-вече от нашата диета. Мазната риба има особено високи нива на омега-3.

Омега-3 е важна за нашия мозък през целия живот, от развитието в утробата до зряла възраст. Смята се, че намалява възпалението и оксидативния стрес в мозъка – и двете могат да допринесат за развитието на болестта на Алцхаймер.

Източник: https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/managing-the-risk-of-dementia/additional-treatments-for-dementia-risk/diet

Витамини от група В

Витамините от група В играят решаваща роля в поддържането на здравето на мозъка и когнитивната функция. Витамин B6 и витамин B12 са свързани с намален риск от деменция и могат да помогнат за забавяне на нейното прогресиране. Добри източници на тези витамини включват листни зеленчуци, бобови растения, птиче месо, яйца, млечни продукти, риба/морски дарове и обогатени зърнени храни.

Антиоксидантни витамини

Антиоксидантите помагат за защитата на нашите клетки от увреждане, причинено от свободните радикали.

Свободните радикали допринасят за болестите и стареенето.Няколко витамина се считат за антиоксиданти, тъй като имат тенденция да намаляват щетите, причинени от свободните радикали:

 • ✔ Витамин А или неговата по-безопасна форма, бета-каротин
 • ✔ Витамин Ц
 • ✔ Витамин Е

Антиоксидантите обикновено се намират в плодовете и зеленчуците.

Това увреждане може да допринесе за развитието на деменция. Храните, богати на антиоксиданти, включват горски плодове (особено боровинки), тъмни листни зеленчуци (като спанак и зеле), цветни зеленчуци (като моркови, цвекло и чушки), ядки/семена (като бадеми и слънчогледови семки) и черен шоколад.

Често задавани въпроси

Деменцията не е ли част от нормалното стареене?

Не, много възрастни хора живеят през целия си живот, без да развият деменция. Нормалното стареене може да включва отслабване на мускулите и костите, втвърдяване на артериите и съдовете и някои свързани с възрастта промени в паметта, които могат да се проявят като:

✓ Понякога неправилно поставяне на ключове за кола

✓ Изпитване на трудности да намерите правилните думи

✓ Забравяне на името на познат

✓ Забравяне на последните събития

Обикновено знанията и опитът, изградени с години, старите спомени и езикът ще останат непокътнати.

Загубата на памет означава ли, че започва деменция?

Едно често срещано погрешно вярване относно загубата на памет е, че това винаги означава, че вие ​​или любим човек имате деменция. Има много причини за загуба на паметта. Загубата на памет сама по себе си не потвърждава непременно диагнозата деменция.

Също така е вярно, че някои промени в паметта са нормални, когато човек остарява (някои неврони в мозъка ви естествено умират с напредване на възрастта). Въпреки това, този тип загуба на памет не е функционално деактивиращ; което означава, че не пречи на ежедневието.

Деменцията пречи на способността ви да функционирате. Деменцията не забравя къде си оставил ключовете си. Човек с деменция може да има ситуации като забравяне за какви ключове се използват. Деменцията не е нормална част от стареенето.

Може ли деменцията да бъде предотвратена?

Въпреки че деменцията не може да бъде предотвратена, животът, фокусиран върху здравето, може да намали рисковите фактори за някои видове деменция.

Поддържането на кръвоносните съдове чисти от натрупване на холестерол, поддържането на нормално кръвно налягане, поддържането на здравословни нива на кръвната захар, поддържането на здравословно тегло – основно, поддържането на възможно най-здравословно състояние – може да поддържа мозъка ви захранван с кислород и хранителни вещества, от които се нуждае, за да функционира при своите възможно най-високо ниво. Конкретните здравословни стъпки, които можете да предприемете, включват:

✓ Не пушете

✓ Следвайте средиземноморска диета , която е пълна с пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, риба и миди, ядки, боб, зехтин и само ограничени количества червени меса.

✓ Правете поне 30 минути упражнения през повечето дни от седмицата.

✓ Дръжте мозъка си ангажиран. Решавайте пъзели, играйте игри с думи и опитайте други дейности, които стимулират съзнанието. Тези дейности могат да забавят началото на деменцията.

✓ Останете социално активни. Взаимодействайте с хора, обсъждайте текущи събития и ангажирайте ума, сърцето и душата си.

Има ли стадии на деменция?

Нито една организация, свързана с деменцията, не определя деменцията чрез числени етапи. Асоциацията на Алцхаймер обаче дефинира три етапа на болестта на Алцхаймер. Деменцията при болестта на Алцхаймер е най-често срещаният тип деменция. Някои от симптомите в тези три етапа са същите като симптомите на много от формите на деменция.

Ранен стадий на болестта на Алцхаймер (лека)

Хората в лекия стадий на болестта на Алцхаймер все още могат да функционират сами. Те все още могат да шофират, да ходят на работа и да общуват. Случват се някои промени, които може или не могат да бъдат забелязани от лицето с болестта на Алцхаймер, но може да бъдат забележими от близки приятели и членове на семейството.

Трудностите могат да включват:

✓ Проблем със запомнянето на името на човек след представяне.

✓ Загуба или неправилно поставяне на множество обекти.

✓ Трудно ви е да измисляте правилната дума постоянно.

✓ Проблеми с планирането, организирането, управлението или изпълнението на задачи.

✓ Постоянно забравяне на това, което току-що сте прочели.

 

Среден стадий на болестта на Алцхаймер (умерен)

Хората в среден стадий на болестта на Алцхаймер могат да бъдат в този стадий в продължение на много години. Те могат да участват в ежедневните дейности с помощ. Симптомите са по-очевидни.

Трудностите могат да включват:

✓ Объркване за това коя година/сезон е или къде се намирате.

✓ Забравяне на събития и невъзможност да си припомните лична история (телефонен номер, адрес, колеж, който сте посещавали и т.н.).

✓ Промени в личността, настроението и поведението, като ставане подозрителен, заблуден и извършване на натрапчиви, повтарящи се действия.

✓ Промени в моделите на дневен/нощен сън.

✓ Контролиране на пикочния мехур и/или червата.

✓ Носенето на дрехи за грешен сезон или повод.

✓ Лутане и изгубване.

 

Болест на Алцхаймер в късен стадий (тежка)

Хората в късен стадий на болестта на Алцхаймер не могат да водят разговори, губят представа какво се случва около тях и не могат да контролират движението си.

Трудностите могат да включват:

✓ Проблем при общуването, който може да включва само възможността да кажете няколко думи или фрази.

✓ Проблем при ходене.

✓ Проблеми с преглъщането.

✓ По-податливи на инфекции, особено на пневмония.

✓ Изискване на 24-часова помощ с грижи.

Как могат да Ви помогнат "терапиите с говорене"?

Разговорните терапии могат да ви подкрепят в приемането на промените и справянето с безпокойството, депресията и други емоционални трудности, включително свързани с деменция. Те ви предоставят възможност да споделите проблемите, пред които сте изправени, по начин, който улеснява разбирането на вашите чувства и емоции.

С това разбиране можете да намерите начини за предприемане на положителни и конструктивни стъпки към подобряване на емоционалното си състояние. Може също така да откриете нови методи за справяне със ситуации, които ги правят да изглеждат по-малко стресиращи и трудни.

Разговорните терапии могат да ви помогнат да се чувствате по-малко изолирани, когато се сблъсквате с тревожни симптоми.

Каква е ролята на консултирането за хора, болни от деменция?

Терапиите с говорене могат да ви помогнат да се примирите с промяната и да преодолеете безпокойството , депресията и други емоционални трудности. Те предлагат възможност да говорите за проблемите, с които се сблъсквате, по начин, който ви помага да разберете себе си и как се чувствате.

Използвайки това разбиране, може да успеете да измислите начини за предприемане на положителни и конструктивни стъпки към подобряване на начина, по който се чувствате. Може също да откриете, че се справяте със ситуации по нови начини, които ги правят да изглеждат по-малко стресиращи или трудни.

Терапиите с говорене също могат да ви помогнат да се чувствате по-малко сами, когато се справяте с тревожни симптоми.

Ранната диагностика прави ли лечението по-ефективно?

Вероятно — ранната диагностика може да даде на члена на вашето семейство по-добър шанс да се възползва от лечението. Ето защо е важно да посетите лекар-специалист, ако забележите  промени в поведението и паметта на любимия човек . Ранното разбиране на това, което причинява симптомите на вашия любим човек, може да помогне на член на вашето семейство да получи бърз достъп до правилните терапии и да се грижи за тяхното състояние.

Как да спазвате средиземноморска диета?

Средиземноморските диети са богати на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни с умерена консумация на мазна риба и млечни продукти и нисък прием на месо, захар и наситени мазнини. Повечето мазнини в този тип диета идват от зехтин, а алкохолът се консумира умерено по време на хранене.

Да се ​​храните в средиземноморски стил не означава непременно да ядете храни от средиземноморските страни. Вместо това се опитайте да следвате тези указания.

 • Включете пълнозърнести нишестени храни в повечето ястия – например пълнозърнест хляб, ориз и паста.
 • Яжте повече плодове, зеленчуци, варива (например боб, грах и леща) и ядки и семена.
 • Яжте по-малко червено месо – например говеждо и агнешко, и особено преработени меса като колбаси и бекон.
 • Яжте риба редовно – особено мазни видове като сьомга и скумрия. Опитайте се обаче да ограничите консумацията на олющена или панирана риба, която е с високо съдържание на нездравословни мазнини.
 • Опитайте се да изберете нискомаслени млечни храни, когато е възможно.
 • Използвайте растителни и растителни масла за готвене и дресинг – например зехтин и рапично масло. Опитайте се да избягвате твърди мазнини като масло, мас или топено масло.
 • Ограничете количеството сол в диетата си – опитайте се да не ядете повече от 6 g (около една чаена лъжичка) на ден.
Антиоксидантите намаляват ли риска от деменция?

Антиоксидантите са химикали, които неутрализират определени токсични молекули на основата на кислород, които допринасят за стареенето на мозъка и заболявания като болестта на Алцхаймер. Телата ни естествено произвеждат антиоксиданти, но можем да ги получим и от храната си.

Понастоящем няма достатъчно доказателства, за да се каже, че диета, богата на антиоксиданти, ще намали риска от развитие на деменция.

Много различни вещества могат да действат като антиоксиданти, включително витамин С, витамин Е и бета-каротин. Всеки антиоксидант има различен химичен състав и малко по-различна роля. 

Направете първата стъпка към Вашето благополучие сега!

Запишете се за Вашето холистично пътешествие към здраве и хармония днес – времето е ценно за всеки страдащ.

 

 
 
ОБАДЕТЕ СЕ !