728b4281 banner png

Терапевтичен кабинет
Множествена склероза

Много хора, страдащи от Множествена склероза са мотивирани да направят всичко възможно, за да оптимизират своето здраве и успех и много търсят помощта на холистичния подход, която им помага да се чувстват по-добре и да се справят по-добре.

Холистичната медицина предоставя тази перспектива като важна част от комплексните услуги, предлагани от Холистична клиника Health Master.

kabinet mnojestvena skleroza healthmaster 1
ab094ba7 logo shape

Какво представлява Mножествената склероза ?

Множествената склероза (МС) е автоимунно състояние , което засяга мозъка и гръбначния мозък ( централната нервна система ).

При МС вашата имунна система погрешно атакува миелиновите клетки. Това са защитните обвивки (обвивки), които обграждат мозъчните и гръбначномозъчните нерви . Увреждането на миелиновата обвивка прекъсва съобщенията (сигналите), които вашите нерви изпращат в тялото ви, за да изпълняват функции като зрение, усещане и движение.

Точната причина за появата на Множествена склероза, все още не е неизвестна и не е ясно защо се развива при някои хора, а при други не. Въпреки това, както при други автоимунни заболявания, така и при МС, може да се каже, че комбинация от променливи и непроменливи фактори, могат да предизвикат каскада от имунологична дисфункция и автоимунитет при генетично податливи индивиди. 

 1. Пол: Жените са по-засегнати от мъжете, като рискът при тях е 2-3 пъти по-висок.
 2. Възраст: Симптомите на множествена склероза (МС) най-често се проявяват между 20 и 40 години.
 3. Генетика:
  • МС не се наследява директно, но има генетичен компонент.
  • Хората със северноевропейски произход и тези с роднини от първа степен, страдащи от МС, имат по-висок риск от развитие на заболяването.
 • Емоционална травма и стрес
 • Вируси и бактерии:
  • Излагането на вируса на Epstein Barr (EBV), човешкия херпесвирус 6 (HHV-6) и микоплазмена пневмония може да предизвика автоимунна атака чрез механизма на молекулярната мимикрия.
 • Тютюнопушене:
  • Тютюнопушенето е свързано с повишен риск от развитие на МС.
 • Витамини и диета:
  • Недостигът на витамин B12 и D също се свързва с МС.
  • Диетите с високо съдържание на наситени мазнини могат да допринесат за развитието на заболяването.
 • Чревен микробиом:
  • Дисбалансите в микробиома на червата (дисбиоза) са свързани с различни автоимунни състояния, включително МС.
  • Чревната микробиота модулира имунната система и влияе върху различни физиологични процеси.
  • Промените в чревната микробиота могат да доведат до дисрегулация на имунната система и възпаление, увеличавайки риска от МС.
  • Някои проучвания показват разлики в състава на чревната микробиота на хора с МС в сравнение с тези без заболяването.
  • Има също така повишено разпространение на свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO) при пациенти с МС.
simptomi priznaci mnojestvena skleroza healthmaster 1

Признаци и симптоми на Множествена склероза

Признаците и симптомите на множествената склероза могат да се различават значително от човек на човек и в хода на заболяването в зависимост от местоположението на засегнатите нервни влакна.

 • Умора

 • Изтръпване

 • Промени в настроението

 • Загуба на равновесие и кординация

 • Мускулна скованост и мускулни спазми (треперене)

 • Затруднения с когнитивна функция (мислене, памет, концентрация, учене и предценка)

 • Частична или пълна загуба на зрение

 • Проблеми със сексуалната функция, функцията на червата и пикочния мехур

 • Нестабилна походка и невъзможност за ходене

Емоционална подкрепа, която може да получите

Има много различни видове емоционална подкрепа като формите, които можем да Ви предложим са полезни консултации или психотерапия. Това са два вида холистични подхода, които се наричат „терапии с говорене“.

Какво представляват "терапиите с говорене"?

Говорещите терапии включват:

 • Консултиране: Това ви позволява да говорите за трудностите, пред които сте изправени, без да бъдете прекъсвани. Консултирането е напълно поверително.
 • Психотерапия: Опитва се да ви помогне да разберете защо се чувствате така, както се чувствате и какво се крие зад вашите реакции към други хора и неща, които ви се случват.
 • Когнитивно-поведенческа терапия: Фокусира се върху конкретни, практически техники за решаване на проблеми.
Как могат да помогнат терапиите с говорене?

Терапиите с говорене могат да ви помогнат да се примирите с промяната и да преодолеете безпокойството , депресията и други емоционални трудности. Те предлагат възможност да говорите за проблемите, с които се сблъсквате, по начин, който ви помага да разберете себе си и как се чувствате.

Използвайки това разбиране, може да успеете да измислите начини за предприемане на положителни и конструктивни стъпки към подобряване на начина, по който се чувствате. Може също да откриете, че се справяте със ситуации по нови начини, които ги правят да изглеждат по-малко стресиращи или трудни.

Терапиите с говорене също могат да ви помогнат да се чувствате по-малко сами, когато се справяте с тревожни симптоми.

Каква е ролята на консултирането при Множествена склероза (МС)?

Терапиите с говорене могат да ви помогнат да се примирите с промяната и да преодолеете безпокойството , депресията и други емоционални трудности. Те предлагат възможност да говорите за проблемите, с които се сблъсквате, по начин, който ви помага да разберете себе си и как се чувствате.

Използвайки това разбиране, може да успеете да измислите начини за предприемане на положителни и конструктивни стъпки към подобряване на начина, по който се чувствате. Може също да откриете, че се справяте със ситуации по нови начини, които ги правят да изглеждат по-малко стресиращи или трудни.

Терапиите с говорене също могат да ви помогнат да се чувствате по-малко сами, когато се справяте с тревожни симптоми.

govoreshti terapii mnojestvena skleroza healthmaster 1 1
dieta mnojestvena skleroza healthmaster

Диета и Множествена склероза

Диетата е важна при множествена склероза, тъй като факторите, свързани с начина на живот, като здравословно хранене и упражнения, както и тютюнопушенето, оказват влияние върху риска от получаване на МС и могат да повлияят на развитието на болестта.
 
Здравословната диета може да има положителен ефект върху Множествената склероза поради няколко причини: Стабилното и здравословно телесно тегло е свързано с намален риск от активност на МС (като рецидиви и  лезии) и свързаното с това увреждане.
Диетата влияе върху състава на бактериите, които живеят в червата (микробиом), което от своя страна има важни ефекти върху имунната система, които могат да бъдат от значение за МС.
 
Диетичните метаболити (като витамини, мастни киселини и аминокиселини, които образуват протеини) имат пряко въздействие върху имунната система и мозъка.
Как може да помогне балансираната диета?

Балансираната диета, комбинирана с упражнения, може да ви помогне да останете във възможно най-доброто здраве – особено полезно, когато живеете с дългосрочно заболяване. Например, може да ви помогне:

 • ✔ да поддържате здравословно тегло
 • ✔ да се чувствате по-малко уморени
 • ✔ да подобрите функцията на червата и уринарния тракт
 • ✔ да поддържате кожата си в добро състояние 
 • ✔ да поддържате костите си здрави и силни
 • ✔ да имате здрави зъби и венци
 • ✔ да подобрите мускулната сила и обхвата на движение
 • ✔ да увеличите своята гъвкавост
 • ✔ да намалите риска от поява на някои вторични усложнения като:  сърдечни заболявания, инсулт, остеопороза и някои видове рак

Връзката между Витамин D и Множествена склероза

В човешкото тяло витамин D идва от слънчевата светлина (UV лъчи) и храненето. Този мастноразтворим витамин действа като хормон в тялото ви. Витамин D също помага на имунната ви система да работи по-добре и да потиска възпалението .

Тези защитни действия са важни при автоимунни заболявания като Множествената склероза, където тялото ви се обръща срещу себе си. При МС клетките на вашата имунна система атакуват обвивката около нервните влакна, наречена миелин , и водят до такива характерни симптоми като изтръпване, слабост и замъглено зрение .

Изследванията показват, че поддържането на достатъчно витамин D в тялото може да намали риска от множествена склероза (МС). Няколко проучвания показват, че хората, които се излагат повече на слънце и приемат витамин D в диетата си, са по-малко склонни да имат Множествена склероза.

Витамин D и рискът от Множествена склероза

Въпреки че все още има много въпроси без отговор, нарастват доказателствата, че има защитна роля на витамин D при МС. Изследователите са проучили дали ниските нива на витамин D на различни етапи на развитие могат да повлияят на бъдещия риск от Множествена склероза.

 

Витамин D по време на бременност

През 2016 г. учените установиха , че децата, родени с много ниски нива на витамин D, са по-склонни да развият МС в по-късен живот.

Проучването не установи, че увеличаването на нивата на витамин D над препоръчителните нива все пак намалява риска от развитие на състоянието. Това допълва предишни изследвания, свързващи месеца, в който сте родени, и риска от развитие на МС. През 2016 г. беше проведено голямо и много подробно проучване, включващо над 21 000 души с МС. Изследователите установиха, че хората, родени през ноември, са по-малко склонни да развият МС, отколкото родените през април.

Връзката между месеца на раждане и риска от МС предполага, че някои рискови фактори от околната среда за МС могат да действат преди раждането.

Витамин D в детството

Изследванията показват, че липсата на витамин D в ранна детска възраст може да увеличи риска от развитие на МС по-късно в живота. Проучванията показват, че хората, които са се преместили в нова страна по време на детството си, приемат риска от страната, в която се местят. Но ако хората мигрират по-късно в живота си (на двадесет или по-късно), те запазват рисковия профил на своята страна на раждане.

Проучване от Швеция през 2015 г. също установи връзка между тийнейджъри с ранно начало на МС и слабо излагане на лятно слънце през тийнейджърските им години.

Тези проучвания показват, че може да има важна роля за витамин D и други фактори на околната среда при МС по време на детството и ранното развитие.

Генетика

През 2015 г. учените демонстрираха ясна връзка между ниския витамин D и МС. Те открили, че хората, които естествено имат по-ниски нива на витамин D (поради тяхната генетика), са по-склонни да развият МС.

Изследователи от Оксфорд също са открили, че витамин D може да повлияе на начина, по който се държи ген, свързан с МС. Те показаха, че когато присъства витамин D, генът е по-активен. Това новаторско изследване може да ни помогне да разберем повече за ролята на витамин D в развитието на МС.

Източник: www.mssociety.org.uk

Множествена склероза при жените

Жените са два и половина пъти по-склонни да получат МС, отколкото мъжете. МС има различни последици за жените по отношение на менструация, менопауза и бременност.

Някои изследователи смятат, че Х хромозомите играят пряка роля в автоимунната функция. По-голямата експресия на гени върху Х хромозомата при жените може да доведе до наличието на повече гени за податливост към МС. Необходими са обаче допълнителни изследвания по този въпрос.

Изследователите са установили също, че половите хормони могат да повлияят на имунната система и на развитието на състояния, свързани с имунната система.

Мъжете и жените имат различни нива на половите хормони, като естроген, прогестерон, пролактин и тестостерон. При жените тези хормони също варират през целия им живот и менструалния цикъл.

Бременност и МС

Ако забременеете, това няма да влоши Множествената склероза в дългосрочен план.

Риск от рецидив, докато сте бременна.

Изследванията показват, че Множествената склероза, изглежда е по-малко активна по време на бременност. Това е особено вярно през последните 3 месеца („третото тримесечие“). Хормоналните промени вероятно играят роля за този положителен ефект.

За повечето хора рискът от рецидив е по-малък, когато са бременни.

Менопауза и МС

Ефектите от менопаузата могат да се усещат като симптомите на МС, а горещите вълни и трудностите със съня могат да влошат симптомите на МС. Намирането на начини за управление на ефектите от менопаузата може да помогне и при симптомите на МС.

МС и ефекти върху женските репродуктивни цикли (менструация, плодовитост, бременност, менопауза)
jeni mnojestvena skleroza healthmaster 1

Хранителни добавки и множествена склероза

Някои добавки са от особено значение за хората с МС. 

Витамин D3

Тази добавка предлага някои предимства за MS. Витамин D3:

 • ✔ Насърчава усвояването на калций, който е необходим за здравето на костите
 • ✔ Подпомага имунния отговор при инфекции
 • ✔ Помага за ограничаване на възпалението и регулиране на имунната система

Няколко проучвания показват, че наред с други фактори, ниското ниво на витамин D увеличава риска от получаване на МС. Други проучвания показват, че ниският витамин D може да бъде свързан с по-голяма активност на МС. Въпреки това учените все още се опитват да разберат връзката между витамин D и МС и дали ниското му ниво може да повлияе на хода на заболяването.

Най-добрият естествен източник на витамин D е чрез излагане на слънчева светлина, но може да бъде трудно да получите достатъчно излагане на слънчева светлина в определени климатични условия и през определени периоди от годината. Можете да получите малко витамин D чрез хранителни източници като:

 • ✔ Телешки черен дроб
 • ✔ Яйчни жълтъци
 • ✔ Обогатени храни, като мляко и сокове
 • ✔ Мазна риба, като сьомга или риба тон
 • ✔ Свинско

Въпреки това е трудно да се получи достатъчно витамин D от храната. Хората с ниско ниво често приемат добавки. Вашата доза ще зависи от нивото на витамин D в кръвта и възрастта Ви. Говорете с Вашия лекар за текущото Ви ниво на витамин D и обсъдете какво трябва да бъде оптималното ниво за Вас.

Витамин B9 (фолат) и витамин B12 (кобаламин)

Витамин B9 (фолат) и витамин B12 (кобаламин) са взаимосвързани и играят роля за правилното функциониране на нервната система. Дефицитът на витамин В12 води до дефицит на фолат. Някои проучвания са установили, че дефицитът на витамин В12 може да бъде по-често срещан сред хората с МС в сравнение с хората без МС. Говорете с Вашия лекар за проверка на нивата на двата витамина.

Мултивитамини

В идеалния случай бихте получили препоръчителната дневна доза витамини, минерали и други основни хранителни вещества от цели храни. Но може да е трудно да се храните постоянно разнообразно и балансирано. Добавки като мултивитамини са предназначени да запълнят празнините във вашите хранителни нужди. Ако приемате мултивитамини в допълнение към други витамини и добавки, уверете се, че общата ви доза от всеки витамин и добавка е подходяща.

Омега-3 мастни киселини (рибено масло)

Мазнините са основно хранително вещество за тялото. Докато някои мазнини са нездравословни, други, като полиненаситените мазнини, помагат за понижаване на холестерола и риска от сърдечни заболявания.Някои проучвания предполагат, че омега-3 мастните киселини могат да имат противовъзпалителни и неврологични ползи за здравето.Омега-3 мастни киселини се намират в:

 • ✔ Някои мазни риби, като сьомга, скумрия, херинга и сардини
 • ✔ Продукти от рибено масло
 • ✔ В по-малки количества в ленено семе и орехи

Добавките с рибено масло, в капсулна или течна форма, са най-богатите източници на омега-3 мастни киселини. Дневният прием до 3 грама обикновено се счита за безопасен.Имайте предвид, че изследователите предупреждават, че добавките с омега-3 мастни киселини могат:

 • Взаимодействат с антикоагулантни лекарства като варфарин, еноксапарин, хепарин, аспирин и други лекарства с аспириноподобни ефекти
 • Намаляват ефективността на инсулина, пероралните лекарства за диабет и лекарствата за високо кръвно налягане

Освен ако нямате медицински проблеми, които ограничават употребата на добавки с рибено масло, те обикновено са безопасни в разумни дози. Препоръчително е да направите консултация с вашият специалист, преди да започнете прием на Омега-3 мастни киселини, под формата на хранителна добавка.

Магнезий

Магнезият допринася за стотици основни метаболитни реакции, включително производство на енергия, предаване на нервни сигнали и мускулни контракции. Докато много цели храни като зелени листни зеленчуци, бобови растения, ядки и семена съдържат магнезий, много хора не получават достатъчно магнезий в диетата си.Проучванията показват, че магнезият може да помогне при управлението на запека, може да се използва локално за облекчаване на мускулна болка и подобряване на съня.

Пробиотици

Все повече доказателства показват взаимодействия между чревния микробиом, имунната система и централната нервна система. Хората с МС имат променен чревен микробиом в сравнение със здрави контроли. В малко проучване, разглеждащо употребата на пробиотици от хора с МС, пациентите съобщават за благоприятни ефекти върху клиничните увреждания, настроението и възпалителните и метаболитни маркери. Необходимо е допълнително проучване. Обсъдете употребата на пробиотици с Вашия специалист.

Антиоксидантни витамини

Свободните радикали са силно нестабилни молекули в тялото, които могат да реагират с близките клетки и да ги увредят. Свободните радикали допринасят за болестите и стареенето.Няколко витамина се считат за антиоксиданти, тъй като имат тенденция да намаляват щетите, причинени от свободните радикали:

 • ✔ Витамин А или неговата по-безопасна форма, бета-каротин
 • ✔ Витамин Ц
 • ✔ Витамин Е

Антиоксидантите обикновено се намират в плодовете и зеленчуците.

Често задавани въпроси

Как да разберете дали имате нужда от терапия?

Като се има предвид предразположениет, което хората с МС може да имат за развитие на някакъв вид диагностицирано депресивно разстройство, шансовете са добри да се възползвате от някакъв вид терапевтично консултиране.

Ако вашите симптоми на безнадеждност, безпомощност, постоянна тъга, раздразнителност не се подобряват след няколко седмици или повече, тогава е добра идея да получите оценка на психичното здраве.

Как ще протече първата Ви среща с терапевта?

 

По време на първата ви среща трябва да бъдете готови да говорите 45 минути или повече, най-вече за себе си, и да отговорите на редица въпроси, някои от които може да изглеждат много лични и да ви накарат да се чувствате неудобно.
Вашият терапевт може да поиска да разбере дали сте имали депресия, тревожност, травма или други видове психични заболявания.

 

Какво представляват консултациите за справяне с Множествена склероза?

Консултирането ви осигурява безопасно пространство, където да се отворите и да говорите за всякакви притеснения, безпокойства или трудности, с които се сблъсквате в живота си. Вашият съветник ще ви изслуша как се чувствате и ще ви помогне да намерите начини да разберете тези чувства и да разработите стратегии, които можете да използвате, за да се справите с тях в бъдеще. Консултантите са обучени да помагат на хора, които преминават през широк спектър от трудности в живота си; те могат да помогнат на хората да се научат да се справят с депресия и тревожност и дългосрочни състояния като MS.

Как може да помогне консултирането?

МС е непредсказуемо състояние и несигурността, която носи, може да доведе до чувство на тревожност и лошо настроение. По подобен начин предизвикателствата, които някои симптоми могат да причинят, също могат да доведат до по-ниско самочувствие и негативни мисли. Това са и двете области, които могат да бъдат обсъдени с вашият холистичен терапевт.

Вашият специалист няма да ви каже какво да правите, но може да ви помогне да развиете техники за справяне и да се адаптирате към променящите се симптоми. Може да намерите първите сесии за доста трудни емоционално, когато започнете да говорите за разстройващи и болезнени проблеми в живота си. Това е напълно нормално. Може да отнеме няколко сесии, преди да започнете да усещате ползите от консултирането. Така че бъдете търпеливи и се опитайте да не се чувствате обезсърчени, ако не започнете да се чувствате по-добре веднага.

Кога да поискате помощ и психологическа подкрепа?

МС е непредсказуемо състояние и несигурността, която носи, може да доведе до чувство на тревожност и лошо настроение. По подобен начин предизвикателствата, които някои симптоми могат да причинят, също могат да доведат до по-ниско самочувствие и негативни мисли. Това са и двете области, които могат да бъдат обсъдени с вашият холистичен терапевт.

Вашият специалист няма да ви каже какво да правите, но може да ви помогне да развиете техники за справяне и да се адаптирате към променящите се симптоми. Може да намерите първите сесии за доста трудни емоционално, когато започнете да говорите за разстройващи и болезнени проблеми в живота си. Това е напълно нормално. Може да отнеме няколко сесии, преди да започнете да усещате ползите от консултирането. Така че бъдете търпеливи и се опитайте да не се чувствате обезсърчени, ако не започнете да се чувствате по-добре веднага.

Каква е ролята на консултирането при Множествена склероза?

Консултирането има важно място сред различните здравни специалности, които допринасят за грижите при МС. Не просто поради повишения риск при МС за редица състояния на психичното здраве, включително депресия и тревожност, а защото МС засяга индивида във всеки аспект от живота, включително чувството за себе си и участието в семейството и общността.

Как да се справите с емоционалното въздействие от Множествената склероза?

Консултирането е ефективен инструмент, който ви помага да се справите с емоциите, които се появяват на всеки етап от заболяването, от диагнозата до по-късните етапи, когато болестта прогресира. В ранните стадии на МС може да се почувствате претоварени от това, което ви се случва. Въпреки че всеки индивид ще има свой собствен начин за справяне с чувствата, които възникват по това време и по-късно, консултирането може да бъде ценен ресурс за преодоляване на чувства, които обикновено включват шок, отричане, объркване, гняв и безпокойство.

Какви са предимствата на холистичния подход при Множествена склероза?

Холистичният подход се основава на принципа, че тялото има вродена способност да се самолекува и може да го направи, ако му бъдат дадени правилните инструменти.

Някои от предимствата на холистичното лечение на МС могат да включват:

 • ✔ Изцеление на най-дълбоките нива
 • ✔ Значително намаляване или отзвучаване на възпалението
 • ✔ Подобрен баланс 
 • ✔ Подобрено движение
 • ✔ Подобрена визия
 • ✔ Много повече енергия
 • ✔ По-добър сън
 • ✔ По-малко безпокойство
 • ✔ Подобрено настроение
 • ✔ Трайни здравословни резултати
Коя е най-добрата диета при Множествена склероза?

Учените не са открили окончателна диета, която може да промени хода на МС. Повечето експерти по МС са съгласни, че здравословната диета е важна за дългосрочното здраве на вашата нервна система. Специалистите предлагат следните препоръки за добро здраве:

✔ Приготвяйте храна у дома колкото е възможно повече.

✔ Включете пресни плодове и зеленчуци всеки ден.

✔ Изберете постни протеини и здравословни мазнини.

✔ Ако ядете зърнени храни, изберете пълнозърнести пред рафинирани зърна.

✔ Помислете за добавяне на билки и подправки, за да добавите вкус към ястията.

✔ Избягвайте или ограничавайте преработените храни и добавените захари, доколкото е възможно.

Какви хранителни вещества трябва да приемате, ако страдате от Множествена склероза?

Стремете се към здравословна, балансирана диета. Това е, което ви дава правилните количества от различни видове хранителни вещества:

✔ протеини – за растеж и възстановяване на тъканите

✔ въглехидрати – за енергия

✔ мазнини – за енергия, за да помогне на тялото ви да абсорбира определени витамини и за незаменими мастни киселини

✔ фибри – за здравословно храносмилане и редовно движение на червата

✔ витамини и минерали – основни хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на тялото ви, включително възстановяване на тъканите, здравина на костите и за усвояване на други хранителни вещества

✔ течности – за да може тялото да работи по най-добрия начин. Водата пренася хранителни вещества в тялото и се използва в химичните процеси, които се случват в нашите клетки

Биорезонансната терапия, може ли да се използва като холистично лечение на МС?

Първата научно-практическа международна конференция, посветена на тази методология, се проведе през 2010 г. Представени са научната основа и резултатите от възстановяването на пациенти в различни фази от експерименталните групи. Разработчиците на метода са склонни да вярват, че катализаторът за MS е вирусна инфекция, наблюдавана в историята на пациента преди появата на първичните симптоми на нервното заболяване. По-надолу по веригата се добавят допълнителни рискови фактори. Сложната верижна реакция може да протече в ускорена или забавена форма, поради което понякога е толкова трудно да се открие първичният катализатор.

Учените твърдят, че биорезонансната терапия със специално устройство е много по-ефективна от всяко ново химично или биологично лекарство, използвано днес при лечението на множествена склероза. Освен това се смята, че използването на устройството НЕ води до развитие на допълнителни усложнения от други органи и системи на тялото. Специалиситежотбелязват необходимостта от курс на холистично лечение за дълъг период от време с многократни повторения. Като цяло, в зависимост от фазата и етапа, това може да отнеме няколко години.

Източник: https://neuroimplantclinic.com/lechenie-rasseyannogo-skleroza

Источник: https://neuroimplantclinic.com/lechenie-rasseyannogo-skleroza

Направете първата стъпка към Вашето благополучие сега!

Запишете се за Вашето холистично пътешествие към здраве и хармония днес – времето е ценно за всеки страдащ.

 

 
 
ОБАДЕТЕ СЕ !