Терапия при тревожи разстройства

Интегрална релаксация за реструктуризация на личността

Повече информация

Терапията при тревожни разстройства е изключително ефективен метод за холистична реструктуризация на личността. Този подход обединява когнитивно-поведенческа терапия, гещалт терапия и иновативни методи, използвани от опитен психотерапевт.

Съчетавайки най-доброто от всеки компонент, методът създава уникална терапевтична среда, насочена към холистична реструктуризация на личността.

Kакво е Гещалт терапия ?

Немската дума gestalt означава „форма“, или гещалтът е комбинация от елементи, които могат да бъдат оценени само като цяло, а не като сбор от неговите части.

Гещалт психологията представлява учение, което се стреми да разбере човешкия ум и поведение като едно цяло. Нейният основен принцип подчертава, че човекът е насочен към възприемане на света като цялостна система, вместо да се занимава с отделни детайли.

Холизмът, който е основа на гещалт психологията, се фокусира върху общото, вместо върху отделните компоненти на тази система, именно от там произлиза и гещалт терапията. Това е форма на психотерапия, която се фокусира върху настоящия живот на човека и всички аспекти от него, вместо да се задълбочава в миналия му опит.

Гещалт психотерапията, която набляга на личната отговорност и преживяването на настоящия момент, е разработена от Фриц Пърлс, Лора Пърлс и Пол Гудман в средата на двадесети век. Целта на гещалт терапията е да обедини цялото.

Kакво е Когнитивно-поведенческа терапия ?

Когнитивно-поведенческата терапия е структуриран и целенасочен подход към терапевтични разговори. Този вид терапия може да бъде изключително полезен при справяне с различни психически състояния като депресия и тревожност, както и с емоционални предизвикателства като скръб или стрес.

Освен това, когнитивно-поведенческата терапия може да помогне и при непсихологични здравословни проблеми като безсъние и хронична болка.

Този вид терапия се фокусира върху промяната на негативните мисли, които могат да допринесат за усилване на нашите емоционални трудности и да предизвикат състояния  като депресия и тревожност. 

С когнитивно-поведенческата терапия се създава подкрепяща, безсъдържателна и сигурна среда, където можете да говорите свободно с психотерапевт, който е обективен и специално обучен да ви помага с проблемите, с които се сблъсквате.

Неозаглавен дизайн 53
Неозаглавен дизайн

Какво представлява тревожното разстройство ?

Тревожността е нормална реакция на стрес. Леките нива на тревожност могат да бъдат от полза в някои ситуации. Може да ни предупреди за опасности и да ни помогне да се подготвим и да обърнем внимание.

Тревожните разстройства се различават от нормалното чувство на нервност или безпокойство и включват прекомерен страх или безпокойство. Тревожните разстройства са най-честите психични разстройства. Те засягат почти 30% от възрастните в някакъв момент от живота им.

Тревожните разстройства могат да накарат хората да се опитат да избегнат ситуации, които предизвикват или влошават техните симптоми. Изпълнението на работата, училищната работа и личните отношения могат да бъдат засегнати.

Неозаглавен дизайн

За Терапията при тревожни разстройства

Холистичната терапия при тревожни разстройства “Интегралната релаксация”, при тревожни разстройства, е изключително ефективен метод за холистична реструктуризация на личността. Този подход обединява когнитивно-поведенческа терапия, гещалт терапия и иновативни методи, използвани от опитен психотерапевт.

Чрез активното разглеждане на психическите процеси, физиологичните реакции и осъзнатия опит, интегралната релаксация насърчава клиента да влезе в дълбок контакт със себе си. Този подход позволява тясно свързване между мислите, емоциите и физическите състояния, което често е ключов елемент за разрешаване на тревожните разстройства.

Основата на терапията е поставена в отговорността към индивида, за да разгърне своя собствена вътрешна сила и ресурси. Това включва иновативни методи, които помагат на клиента да осъзнае и трансформира вредни мисловни модели, като същевременно се възползва от енергията и съединението, между тялото и ума.

Интегралната релаксация като вид холистична терапия е подходяща при следните заболявания и психични проблеми:

 • Тревожни разстройства
 • Депресивни състояния
 • Проблеми във връзките и междуличностни проблеми
 • Проблеми със стрес и управление на емоциите
 • Личностен растеж и самосъзнание
 • Съмнения и проблеми с увереността
 • Фобии и панически атаки
 • Сътрудничество в група и социална тревожност
 • Проблеми в семейните отношения
 • Процеси на травма и стрес
 • Управление на гнева и агресия
 • Проблеми със сън и бдене
 • Зависимости и наркотични абузи
 • Проблеми със самопричиненото нараняване
 • Емоционални проблеми при болести или хронични състояния.

Терапията действа като терапевтичен метод, който стимулира дълбок контакт с вътрешното “Аз” на човек. Чрез холистичен подход и иновативни методи, тя цели разглеждане на психическите, физическите и емоционални аспекти. Резултатът включва осъзнаване, трансформация на вредни мисловни модели и стимулиране на вътрешни ресурси, като подпомага личния растеж и постигането на хармония във взаимоотношенията с околните.

Терапията Интегрална релаксация предоставя широк спектър от ползи и предимства, които водят до дълготраен положителен ефект, върху психическото и физическото благополучие:

 • Дълготраен резултат: Терапията Интегрална релаксация осигурява не само моментално облекчение, но и дългосрочни ползи, които се проявяват във всякодневния живот.
 • Събуждане на базови психо-телесни процеси: Процесите на релаксация помагат за активирането и хармонизирането на физическите и психическите аспекти на организма, поддържайки ги в синхрон с един друг.
 • Развитие на емоционална интелигентност: Терапията насърчава развитието на емоционална интелигентност, като поставя основите за по-добро себеопознаване и управление на собствените емоции.
 • Възстановяване на липсващи връзки в психиката: През този процес, терапията помага в откриването и възстановяването на евентуални липсващи връзки и дисбаланси в психиката.
 • Разширяване на адаптивността на психиката: Интегралната релаксация укрепва психическата адаптивност, позволявайки по-лесно справяне с предизвикателствата и промените в околната среда.
 • Подобряване на качеството на живот: Стимулирайки хармонията между тяло и ума, терапията допринася за повишаване на общото качество на живот.
 • Развиване на издържливостта към стресови ситуации: Чрез укрепване на релаксационния отговор, терапията помага на човека да развие по-голяма издържливост и ефективност при справяне със стресови ситуации.

Положителните резултати от терапията при тревожните разстройства са:

 • По-добро справяне с ежедневния стрес и по-малко физически симптоми като напрежение в мускулите или главоболие.
 • Подобрение на съня и по-добро отдихване през нощта.
 • По-добро управление на емоциите и намаляване на тревожността.
 • По-добри междуличностни взаимоотношения и по-малко конфликти с другите.
 • По-голяма самоувереност и по-ясна представа за собствените си цели и желания.
 • По-добро самочувствие и усещане за душевно благополучие.
 • По-голяма продуктивност и по-ефективно решаване на проблеми в ежедневието.
 • Подобрение на физическото здраве и усещане за по-голямо удовлетворение от живота.
 • По-добра енергия и мотивация за изпълнение на задачи и постигане на цели.
 • По-добра самооценка и по-положителна перспектива за бъдещето.

Често задавани въпроси

Кога ще усетя резултат ?

Обикновено ефекта от терапиите започва да се усеща след 3-4 среща като намяляване на тревожността, подобряване на съня и подобряване на общото психоемоционално състояние.

Има ли някакви възрастовите ограничения ?

Не, терапията не предвижда възрастови ограничения. Тя е подходяща за широк спектър от възрастови групи. За подрастващи деца възраст от 14 до 18 години, които се чувстват загубени в периода на тийнейджърство и се борят да намерят своето истинско “аз”, този метод предоставя ценен инструмент за самооткриване.

Също така, терапията е изключително полезна и за възрастни хора, които преживяват ежедневен стрес по време на работа. С фокус върху баланса между професионалния и личния живот, този подход помага възрастните да се справят с предизвикателствата на работната среда и да открият стратегии за възстановяване и благополучие.

За кого е подходяща терапията при тревожни разстройства „Интегрална релаксация“ ?

Терапията е изключително подходяща за хора, които имат динамично и стресиращо ежедневие. Ако се чувствате притискани от тревожни разстройства или просто желаете да подобрите качеството на своя живот, терапията може да бъде изключително полезен инструмент.

Чрез процеса на терапия можете да научите ефективни стратегии за справяне със стреса, да развиете по-добро разбиране за себе си и да постигнете по-здравословни и устойчиви ментални навици.

Какво да очаквате по време на терапията ?

Често срещано недоразумение относно терапията е, че веднага ще започнете да се чувствате по-добре. Понякога това е така, но през повечето време се чувствате по-зле, преди да започнете да се чувствате по-добре. Изненадващо, чувството за по-зле често е знак за напредък. И ако се замислите, това има смисъл.

Когато вземете решение да започнете терапия, това често се дължи на факта, че не сте успели да се справите с безпокойството си сами.

Терапията включва изследване на вашето безпокойство и причините зад него по по-дълбок, по-смислен начин. Това може да доведе до временен скок във вашата тревожност.

Може ли този метод да се приложи за други проблеми освен тревожни разстройства ?

Да, Интегралната релаксация може да бъде приложена за различни проблеми, включително депресия, стрес, и други психологически предизвикателства.

Колко терапии са необходими за възстановяване ?

Броят на необходимите терапии за възстановяване може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и характера на проблемите, които се обсъждат по време на терапевтичния процес. Някои хора може да извлекат полза от ограничен брой сесии, докато други може да изискват продължителен терапевтичен ангажимент.

Решението за продължителността на терапията често зависи от постигнатите резултати и от индивидуалните цели на човек.

Терапевтът обикновено оценява напредъка и съвместно с клиента определя подходящия брой сесии за постигане на конкретните цели.

Как се провежда терапията ?

Терапията се провежда чрез комбиниране на различни техники, включително диалог, визуализации и упражнения за релаксация, под ръководството на психотерапевта.

Колко време обикновено отнема терапията ?

Дължината на терапията може да варира, но често се използва като дългосрочен процес, който позволява постепенна и устойчива промяна.

Каква е ролята на клиента, в този процес ?

Активното участие и ангажиране на клиента са от съществено значение, като той участва активно в процеса на саморазбиране и промяна.

Каква е цената ?
Кога ще усетя резултат ?

Обикновено ефекта от терапиите започва да се усеща след 3-4 среща като намяляване на тревожността, подобряване на съня и подобряване на общото психоемоционално състояние.

Има ли някакви възрастовите ограничения ?

Не, терапията не предвижда възрастови ограничения. Тя е подходяща за широк спектър от възрастови групи. За подрастващи деца възраст от 14 до 18 години, които се чувстват загубени в периода на тийнейджърство и се борят да намерят своето истинско “аз”, този метод предоставя ценен инструмент за самооткриване.

Също така, терапията е изключително полезна и за възрастни хора, които преживяват ежедневен стрес по време на работа. С фокус върху баланса между професионалния и личния живот, този подход помага възрастните да се справят с предизвикателствата на работната среда и да открият стратегии за възстановяване и благополучие.

За кого е подходяща терапията при тревожни разстройства „Интегрална релаксация“ ?

Терапията е изключително подходяща за хора, които имат динамично и стресиращо ежедневие. Ако се чувствате притискани от тревожни разстройства или просто желаете да подобрите качеството на своя живот, терапията може да бъде изключително полезен инструмент.

Чрез процеса на терапия можете да научите ефективни стратегии за справяне със стреса, да развиете по-добро разбиране за себе си и да постигнете по-здравословни и устойчиви ментални навици.

Какво да очаквате по време на терапията ?

Често срещано недоразумение относно терапията е, че веднага ще започнете да се чувствате по-добре. Понякога това е така, но през повечето време се чувствате по-зле, преди да започнете да се чувствате по-добре. Изненадващо, чувството за по-зле често е знак за напредък. И ако се замислите, това има смисъл.

Когато вземете решение да започнете терапия, това често се дължи на факта, че не сте успели да се справите с безпокойството си сами.

Терапията включва изследване на вашето безпокойство и причините зад него по по-дълбок, по-смислен начин. Това може да доведе до временен скок във вашата тревожност.

Може ли този метод да се приложи за други проблеми освен тревожни разстройства ?

Да, Интегралната релаксация може да бъде приложена за различни проблеми, включително депресия, стрес, и други психологически предизвикателства.

Колко терапии са необходими за възстановяване ?

Броят на необходимите терапии за възстановяване може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и характера на проблемите, които се обсъждат по време на терапевтичния процес. Някои хора може да извлекат полза от ограничен брой сесии, докато други може да изискват продължителен терапевтичен ангажимент.

Решението за продължителността на терапията често зависи от постигнатите резултати и от индивидуалните цели на човек.

Терапевтът обикновено оценява напредъка и съвместно с клиента определя подходящия брой сесии за постигане на конкретните цели.

Как се провежда терапията ?

Терапията се провежда чрез комбиниране на различни техники, включително диалог, визуализации и упражнения за релаксация, под ръководството на психотерапевта.

Колко време обикновено отнема терапията ?

Дължината на терапията може да варира, но често се използва като дългосрочен процес, който позволява постепенна и устойчива промяна.

Каква е ролята на клиента, в този процес ?

Активното участие и ангажиране на клиента са от съществено значение, като той участва активно в процеса на саморазбиране и промяна.

Каква е цената ?

Специалисти

dr olessa yampolska healthmaster

Д-р Олеся Ямполска

Сексология, Неврология и Психиатрия