728b4281 banner png

Терапевтичен кабинет
Паркинсон

Холистичните лечения за болестта на Паркинсон предлагат надежда отвъд конвенционалната медицина, като се справят с уникалните предизвикателства на това невродегенеративно състояние.

Болестта на Паркинсон е свързана с напредването на възрастта и прогресията на дегенеративно състояние на мозъка, което означава, че причинява влошаване на части от мозъка ви. Най-известен е с това, че причинява забавяне на движенията, треперене, проблеми с равновесието и др. 

Холистичните подходи могат да облекчат симптомите и да подобрят общото благосъстояние на хората, живеещи с Паркинсон.

terapevtichen kabinet parkinson healthmaster
ab094ba7 logo shape

Какво представлява Болестта на Паркинсон ?

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно заболяване, което засяга частта от мозъка ви , която контролира как движите тялото си. Може да се появи толкова бавно, че дори да не го забележите в началото. Но с течение на времето това, което започва като леко треперене на ръката ви , може да окаже влияние върху това как ходите, говорите, спите и мислите.

Дълбоко в мозъка ви има област, наречена субстанция нигра, която е в базалните ганглии. Някои от неговите клетки произвеждат допамин , химикал, който пренася съобщения в мозъка ви . Когато трябва да се почешете заради сърбеж или да ритнете топка, допаминът бързо пренася съобщение до нервната клетка, която контролира това движение.

Когато тази система работи добре, тялото ви се движи гладко и равномерно. Но когато имате Паркинсон, клетките на вашата субстанция нигра започват да умират. Няма как да ги замените, така че нивата ви на допамин падат и не можете да изстреляте толкова много съобщения, за да контролирате плавните движения на тялото.

В началото няма да забележите нищо различно. Но тъй като все повече и повече клетки умират, достигате повратна точка, в която започвате да имате симптоми.

Това може да не стане, докато 80% от клетките не изчезнат, поради което може да имате Паркинсон за известно време, преди да го осъзнаете.

✓ Твърди мускули .- Може да се случи на почти всяка част от тялото ви. Лекарите понякога бъркат ранната болест на Паркинсон с артрит .

✓ Бавни движения .- Може да откриете, че дори прости действия, като закопчаване на риза, отнемат много повече време от обикновено.

✓ Треперене – Вашите ръце, ръце, крака, устни, челюст или език треперят, когато не ги използвате.

✓ Проблеми с ходенето и равновесието .- Може да забележите, че ръцете ви не се люлеят толкова свободно, когато ходите. Или не можете да правите дълги крачки, така че вместо това трябва да разбърквате.

Болестта на Паркинсон може също да причини редица други проблеми, от депресия до проблеми с пикочния. Може да мине известно време, преди да започнат необичайни движения.

Хората с болестта на Паркинсон нямат достатъчно от химикала допамин, защото някои от нервните клетки, които го произвеждат, са спрели да работят. Без допамин хората могат да открият, че движението им е засегнато и отнема повече време, за да направят нещата.

✓ Загуба на допамин – Нервните клетки, които умират и водят до развитието на болестта на Паркинсон, са отговорни за производството на химикал, известен като допамин.

Допаминът позволява изпращането на съобщения до частите на мозъка, които координират движението.

Със загубата на нервни клетки, произвеждащи допамин, тези части на мозъка не могат да работят нормално, което води до появата на симптоми на болестта на Паркинсон .

Нивото на допамин след това продължава бавно да спада в продължение на много години, причинявайки по-нататъшно развитие на симптомите и появата на нови симптоми.

Все още не се знае точно защо хората се разболяват от Паркинсон, но изследователите  по света проучват възможните причини, включително:

✓ фактори на околната среда, пестициди, токсини, химикали,  като отравяне с манган и въглероден окис

✓ дългосрочна употреба на определени лекарства, като фенотиазини, бутирофенони или резерпин за психични проблеми и метоклопрамид за стомашно разстройство

✓ генетични фактори – Фамилната история е друг ключов рисков фактор. Човек със засегнат родител или брат или сестра има по-голям шанс да получи Паркинсон. Този по-висок риск най-вероятно се дължи на комбинация от екологични и генетични фактори. Наличието на един или повече близки роднини с Паркинсон повишава риска от заболяването, както и излагането на токсини от околната среда.

✓ травма на главата – Наранявания на главата при контактни спортове (бокс) например могат да увеличат риска от заболяването.

simptomi parkinson healthmaster

Признаци и симптоми на Паркинсон

Симптомите обикновено се развиват бавно в продължение на години. Прогресията на симптомите често е малко по-различна от един човек на друг поради разнообразието на заболяването. Симптомите обикновено се появяват след 60-годишна възраст. Въпреки това 5-10% от хората с това заболяване имат ранно начало на Паркинсон, което започва преди 50-годишна възраст. Хората с болест на Паркинсон могат да изпитат:

 • тремор в покой (треперене в част от тялото, когато е в покой)

 • мускулна скованост

 • замръзване (преживяване на внезапна невъзможност за движение)

 • загуба на обем в речта

 • прегърбена поза

 • апатия и умора

 • нарушение на съня

 • загуба на обоняние

 • депресия

 • констипация (запек)

Емоционална подкрепа, която може да получите

Болестта на Паркинсон е сложно състояние, което може значително да повлияе на физическото и психическото здраве. 

Един често пренебрегван аспект от живота с болестта на Паркинсон е важността на емоционалната подкрепа. 

Депресията и тревожността са често срещани симптоми и могат значително да повлияят на качеството на живот на човека.

Ролята на холистичната медицина при Паркинсон

Болестта на Паркинсон, подобно на много хронични заболявания, възниква от сложно взаимодействие на генетична предразположеност, фактори на околната среда и фактори, свързани с начина на живот.

Вместо просто да маскира симптомите с лекарства, холистичната медицина се стреми да идентифицира и адресира основните фактори, водещи до невродегенерация. Чрез изследване на потенциални задействания като оксидативен стрес, възпаление, митохондриална дисфункция и токсини от околната среда, функционалната медицина има за цел да модулира основните механизми на болестта на Паркинсон и да насърчи невропротекция и възстановяване.

Един от основните принципи на холистичната медицина при управлението на болестта на Паркинсон е оптимизирането на цялостното здраве и благополучие чрез холистични интервенции в начина на живот. Правилно подбрана диета, упражнения, управление на стреса, хигиена на съня и социална подкрепа играят решаваща роля в поддържането на здравето на мозъка и смекчаването на прогресията на болестта на Паркинсон. Чрез приемането на богата на хранителни вещества, противовъзпалителна диета, богата на антиоксиданти, хората с Паркинсон могат да поддържат невронната функция и да намалят невровъзпалението.

Освен това, холистичната медицина подчертава значението на персонализираната и ориентирана към пациента грижа при управлението на болестта на Паркинсон. Вместо да се придържат към универсален подход, експертите по холистична медицина си сътрудничат с нуждаещите се, за да разработят индивидуални планове за подобряване на качеството им на живот, съобразени с техните уникални нужди, предпочитания и цели.

Чрез насърчаване на терапевтично партньорство, изградено върху доверие, съпричастност и овластяване, холистичната медицина дава възможност на хората с Паркинсон да поемат активна роля в своето лечебно пътуване и да възвърнат своето здраве и жизненост.

Какво представляват "терапиите с говорене"?

Говорещите терапии включват:

✓ Консултиране: Това ви позволява да говорите за трудностите, пред които сте изправени, без да бъдете прекъсвани. Консултирането е напълно поверително.

✓ Психотерапия: Опитва се да ви помогне да разберете защо се чувствате така, както се чувствате и какво се крие зад вашите реакции към други хора и неща, които ви се случват.

✓ Когнитивно-поведенческа терапия: Фокусира се върху конкретни, практически техники за решаване на проблеми.

Как могат да помогнат терапиите с говорене?

Терапиите с говорене могат да ви помогнат да се примирите с промяната и да преодолеете безпокойството , депресията и други емоционални трудности. Те предлагат възможност да говорите за проблемите, с които се сблъсквате, по начин, който ви помага да разберете себе си и как се чувствате.

Използвайки това разбиране, може да успеете да измислите начини за предприемане на положителни и конструктивни стъпки към подобряване на начина, по който се чувствате. Може също да откриете, че се справяте със ситуации по нови начини, които ги правят да изглеждат по-малко стресиращи или трудни.

Терапиите с говорене също могат да ви помогнат да се чувствате по-малко сами, когато се справяте с тревожни симптоми.

Психология и Паркинсон

Получаването на диагнозата болест на Паркинсон може да отнеме време, за да разберете и да се приспособите към нея. Разбираемо е, че често има много сложни чувства, свързани с нова диагноза.

Някои хора се чувстват тревожни и се страхуват за бъдещето, някои се ядосват на себе си, че не са забелязали симптомите по-рано, а други може да се опитат да избегнат или отрекат своите симптоми и да се опитат да продължат както обикновено. Други хора може да се почувстват облекчени от диагнозата или с надежда, че лечението може да им помогне да се почувстват по-добре.

Разговорът с други хора, на които имате доверие, може да ви помогне да преработите сложни емоции. Понякога хората казват, че не желаят да натоварват членове на семейството или приятели и биха предпочели да говорят с някой неутрален.

podkrepa parkinson healthmaster
dieta parkinson healthmaster

Диета и Паркинсон

Може да не е изненада за вас, че вашата диета има огромен ефект върху цялостното ви здраве и благополучие. Вековната поговорка „ ти си това, което ядеш “ е демонстрирана отново и отново в научните изследвания – пораждайки утвърдено медицинско мнение, че в комбинация с упражнения добрата диета е ключът към доброто здраве.

Това, което ядете, също играе централна роля за мозъчните ви функции, което прави дневния ви прием на хранителни вещества особено важен аспект от начина, по който управлявате болестта на Паркинсон. Яденето на храни, богати на правилните видове хранителни вещества, може да подпомогне мозъка и нервната ви система, както и цялостното ви здраве. 
Има ли най-добрата диета за болестта на Паркинсон?

Няма определена диета за хора с Паркинсон, тъй като хранителните нужди на всеки са различни. Някои диети обаче обикновено се обсъждат положително, като средиземноморската и MIND диетите.

✓ Средиземноморска диета  — традиционно яде в средиземноморските страни, характеризираща се с големи количества растителни храни, включително зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки, умерени количества нискомаслени протеини като пилешко и риба и мазнини, концентрирани около зехтин.

✓ Диета MIND  — Средиземноморска диета и диетата DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията), които заедно се наричат ​​диета MIND (Средиземноморска DASH интервенция за невродегенеративно забавяне).

Как храните, богати на антиоксиданти, помагат на Паркинсон?

Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, които са вредни молекули, които се произвеждат от нашите тела (особено когато сме стресирани или наранени). Тъй като свободните радикали могат да причинят оксидативен стрес или увреждане на нервните клетки, някои изследователи смятат, че може да има връзка между това увреждане и болестта на Паркинсон. 

Диета, богата на антиоксиданти – включително ярко оцветени и тъмни плодове, като горски плодове и зеленолистни зеленчуци – може да ви помогне да поддържате цялостното здраве на мозъка.

някои храни с най-високо съдържание на антиоксиданти включват:

✓ Сушени ябълки

✓Къпини

✓ Kайсии

✓Артишок

✓ Сушено манго

✓ Малини

✓ Сушени сливи

✓ Ягоди

Насоки за хранене при болестта на Паркинсон

Винаги е важно да получавате персонализирани и насочени съвети, за да получите най-добри резултати. Затова е препоръчително, да бъде направен индивидуален хранителен режим (диета) за вашето състояние, от диетолог.

Три общи и полезни насоки за хранене включват:

✓ Вземете достатъчно протеини в диетата си: риба, яйца, пиле, ядки, семена, бобови растения

✓ Увеличаване на приема на зеленчуци, тъй като те са добри източници на фибри и вода (особено за поддържане на редовното изхождане) и витамини и минерали, които са от съществено значение за ензимите, които работят в тялото ви, за да произвеждат възможно най-много от вашия собствен допамин

✓ Яденето на колкото е възможно повече органична храна (тъй като това намалява излагането на пестициди и хербициди)

Квантово холистично лечение на Паркинсон

Квантовото холистично лечение на болестта на Паркинсон е нововъзникваща област, която съчетава принципите на квантовата физика с холистично лечение. Докато традиционните конвенционалните подходи за болестта на Паркинсон се фокусират предимно върху управлението на симптомите чрез лекарства, хирургия и терапии, квантовото лечение изследва използването на енергийни интервенции, които могат да помогнат на по-дълбоко ниво. 

Квантовото холистично лечение на болестта на Паркинсон често възприема холистичен и индивидуализиран подход, отчитайки уникалните енергийни модели и нужди на всеки човек. Практикуващите могат да приспособят интервенции въз основа на индивидуалните симптоми, предпочитания и енергийни дисбаланси.

Биорезонансна диагностика (квантов биофийдбек)

Квантовите устройства за биофийдбек (Биорезонанс) са проектирани да откриват и анализират фините енергийни полета на тялото. Като осигуряват обратна връзка в реално време, тези устройства помагат на хората с болестта на Паркинсон да осъзнаят по-добре своите физиологични реакции и да работят за постигане на баланс и хармония в тялото.

Биорезонансна терапия

Биорезонансната терапия включва използване на честоти и резонансни полета за стимулиране на естествените лечебни процеси на тялото. Чрез прилагане на специфични честоти, които резонират със собствената енергия на тялото, квантовата резонансна терапия има за цел да възстанови равновесието и да подобри жизнеността, като потенциално предлага облекчение от симптомите на Паркинсон.

kvantovo holistichno lechenie parkinson healthmaster

Хранителни добавки и Паркинсон

Някои добавки са от особено значение за хората, страдащи от болестта на Паркинсон. 

Витамин D

Недостигът на витамин D е често срещан, а хората с болестта на Паркинсон са изложени на по-висок риск от този недостиг в сравнение с общото население. Дефицитът на витамин D може да има връзка и с тежестта и прогресията на заболяването при хората с Паркинсон.

Организмът създава витамин D по време на излагане на слънчева светлина, но хранителният витамин D също е от съществено значение и някои хора може да се нуждаят от добавка.

Хората с болестта на Паркинсон трябва да се обърнат към медицински специалист, за да провери нивата им на витамин D. Ако нивата на витамин D са ниски или недостатъчни, здравният специалист може да препоръча прием на хранителни добавки в подходяща доза, за да ги повиши.

Витамин B12

Витамин B12 е антиоксидант. Той помага да се поддържат червените кръвни клетки и нервните клетки здрави и помага за производството на ДНК. Източници на витамин B12 обикновено са червено месо, пиле, сардини, яйца, обогатени зърнени храни и хляб , както и хранителна мая. 

Изследователите са открили, че хората с ранно начало на болестта на Паркинсон имат по-ниски нива на витамин B12, което намалява двигателните и когнитивните функции. В някои случаи приемането на мултивитамини, включващи витамин B12, забавя загубата на тези функции.

Антиоксидантни витамини

Свободните радикали са силно нестабилни молекули в тялото, които могат да реагират с близките клетки и да ги увредят. Свободните радикали допринасят за болестите и стареенето.Няколко витамина се считат за антиоксиданти, тъй като имат тенденция да намаляват щетите, причинени от свободните радикали:

 • ✔ Витамин А или неговата по-безопасна форма, бета-каротин
 • ✔ Витамин Ц
 • ✔ Витамин Е

Антиоксидантите обикновено се намират в плодовете и зеленчуците.

Често задавани въпроси

Как консултирането може да помогне на хора, страдащи от Паркинсон?

Независимо дали имате лека или умерена болест на Паркинсон, горните симптоми могат да окажат значително влияние върху качеството ви на живот. Те могат също да повлияят на лечението на други характеристики на това заболяване. Например, депресивните симптоми могат да затруднят спазването на графика за прием на лекарства или процедурите за физическо лечение. Ето защо може да бъде ценно да включите специално обучен специалист по психично здраве във вашия здравен екип.

Терапията с “говорене”, може да бъде важен и ефективен източник на подкрепа за хората, живеещи с болестта на Паркинсон. По-специално, изследванията показват, че когнитивно-поведенческата терапия може да бъде ефективна при холистично лечение на  депресия и нарушения на съня при хора с болестта на Паркинсон .

В допълнение, изследванията показват някои обещаващи резултати в други области, свързани с болестта на Паркинсон:

 • Рандомизирано контролирано проучване от 2013 г., публикувано в списание Neurology, установи, че когнитивно-поведенческата терапия, значително намалява симптомите за контрол на импулсите при пациенти с Паркинсон.
 • Систематичен преглед от 2022 г. заключава, че има „добра доказателствена база за намаляване на тревожността с помощта на когнитивно-поведенчески подходи“ за хора с болестта на Паркинсон за намаляване на тревожността при лица с болест на Паркинсон.
 • Проучване, публикувано през 2023 г., установи, че терапията, базирана на вниманието,  води до подобрения в паметта, вниманието и други когнитивни функции при хора с Паркинсон.

Източник: https://www.betterhelp.com/advice/therapy/should-you-find-a-parkinsons-therapist-seeking-mental-health-counseling-for-chronic-illness/

Как би помогнал клиничния психолог?

Клиничните психолози могат да помогнат със следното:

✓ По-лесно приспособяване към диагнозата на Паркинсон и психологическите промени, които вървят заедно с това

✓ Намаляване на притеснение или безпокойство

✓ Управление на настроенията и помагане при  депресия

✓ Спомага за подобряване на качеството на съня 

✓ Възстановяване на взаимоотношенията с близките и социализиране 

✓ Подкрепа с начини за справяне с болка, дискомфорт или физически симптоми

✓ Оказване на помощ при сложни чувства, които могат да бъдат свързани с диагнозата, като загуба, срам, вина или самокритика

✓ Подкрепа с начини за състрадание към себе си

✓ Подпомагане с трудностите, които изпитвате с паметта или концентрацията

✓ Психологическа подкрепа на вашето семейство

Как определяте дали психотерапията може да бъде полезно допълнение към холистичното лечение на Паркинсон?

Психотерапията може да бъде полезно допълнение към лечението на болестта на Паркинсон, тъй като помага за справяне с емоционални и психологически предизвикателства.

Колко време протича един психотерапевтичен сеанс?

Времето за психотерапия обикновено е около 60 минути на сесия, провеждана веднъж или през седмица. Можете да проведете тези сесии в кабинета на терапевта или по телефона или видео. Важно е обаче да знаете, че голяма част от напредъка се случва извън тези сесии. Колкото повече практикувате уменията, които научавате, толкова по-добре ще се чувствате. Когато започнете да виждате подобрения в настроението си и начина, по който се справяте, ще имате по-малко терапевтични сесии, докато не се почувствате уверени в самостоятелното управление на нещата. Някои хора все още имат случайни сесии за опресняване на уменията, дори когато се справят добре. Обикновено за три до четири месеца повечето хора изпитват значително намаляване на депресията и тревожността чрез терапия. 

Как болестта на Паркинсон влияе на вашето психично здраве?

Психичното здраве се състои от вашето психологическо, емоционално и социално благополучие. Може да се разклати от самото начало, когато за първи път научите за вашата диагноза. Освен това симптомите на заболяването могат да направят нещата по-трудни. 

Направете първата стъпка към Вашето благополучие сега!

Запишете се за Вашето холистично пътешествие към здраве и хармония днес – времето е ценно за всеки страдащ.

 

 
 
ОБАДЕТЕ СЕ !