8 юли – Световен ден за борба с алергиите

8 юли се отбелязва като Световен ден за борба с алергиите от 2005 година, по инициатива на Световната организация за борба с алергиите.

Целта е чрез популяризиране на информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и превенцията им.

Алергиите се определят като свръх реакция на организма към вещество (алерген), което се приема от него като вредно, дори и в действителност да не е такова. На практика броят на веществата към които хората могат да бъдат алергични е неограничен.
През летния сезон най-често срещаните алергични заболявания са алергичният ринит или така наречената сенна хрема, някои хранителни алергии, слънчевата алергия.

Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени, домашни любимци и много други. Проява на алергична реакция на организма представляват и астмата и алергичния ринит (сенна хрема).

По данни на Световната здравна организация (СЗО) алергията е на 4-то място сред хроничните заболявания. Между 30-40% от хората  страдат от алергични болести, като броят на заболелите  се е удвоил  през последните 20 години.

Алергичните реакции са различни и по сила: от леки, средни до тежки, които са свързани със затруднено дишане, задушаване, понижение на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, дори могат да доведат до смърт (алергичен шок). Според медиците алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти. Само за последните 20-25 години страдащите алергии са се увеличили 3 пъти и се е разширила значително възрастовата граница на пациентите.

Има няколко широки категории алергии, които включват:

 • Сезонни алергии (ринит или сенна хрема) – Обикновено се влошават, когато нивата на полени се повишават, най-често през пролетта и есента
 • Многогодишни алергии, срещащи се целогодишно
 • Хранителни алергии
 • Алергии към лекарства
 • Алергии към плесени, мухъл и прах
 • Кожни и очни алергии
 • Алергии към домашни любимци, като кучета/котки, насекоми и др.
 • Анафилаксия, която е сериозна, животозастрашаваща алергична реакция, в отговор на редица различни алергени

Симптоми

Симптомите зависят от това, което причинява алергичната реакция и силата, с която протича. Най-често срещаните симптоми могат да включват:

 • Хрема, сърбеж в носа, запушване
 • Кожен обрив, зачервяване, уртикария, сухота, сърбеж
 • Изтръпване или сърбеж в устата и гърлото
 • Подуване на езика, устните, гърлото или лицето
 • Гадене и повръщане
 • Диария и коремни спазми
 • Кашлица, хрипове и затруднено дишане (симптомите на астма понякога могат да бъдат предизвикани от алергии)
 • Замайване и загуба на съзнание при тежки алергични реакции

Конвенционални методи за лечение на алергии

Алергиите обикновено се третират по следните начини, с:

 • Продукти без рецепта, които служат като назални деконгестанти
 • Антихистамини – лекарства, които предотвратяват отделянето на химикали, които причиняват алергични реакции
 • Имунотерапевтични лекарства
 • Капки за очи
 • Кремове за кожа, включително тези, съдържащи антихистамини или стероидни съединения
 • Кортикостероиди за контрол на възпалението
 • Елиминационни диети (като диета без глутен или без млечни продукти) за справяне с хранителни алергии

Подходът на натуропатията в борбата с алергиите

Натуропатите познават различни терапевтични методи, които могат да подпомогнат тялото да се справи по-добре с атаката на алергена. При алопатията (конвенционалната медицина) се облекчават преди всичко симптомите, обяснява графиня Ангелика Волфскийл.

Натуропатията обаче залага на търсене на причината и на индивидуалното лечение и се опитва да върне равновесието в организма на ниво клетка, така че алергичните симптоми или изобщо да не се развият, или да се развият в по-малка степен. Наследственото предразположение към алергия не може да изчезне по този начин, но често пациентът може да се освободи от оплакванията.

Първопричината на болестите винаги може да се открие в нарушена обмяна на веществата. Дисбалансът възниква в клетката, разпространява се през кръвта и лимфата и завършва в неоптимално функциониращи отделителни органи като напр. бъбреци, бял дроб или кожа. Следователно терапията по отношение на клетъчния метаболизъм е в основата на всяко лечение на болестта – независимо дали хронична или остра. Целта: възстановяване на пълноценната клетъчна дейност.

Как може да се постигне това? С рехабилитация на чревната флора, подкрепа на черния дроб, бъбреците, лимфната система, както и с импулсите на солите на д-р Шуслер и други средства от портфолиото на лечебната практика, които убеждават имунната система да реагира „умерено“, обяснява немският натуропат.

Според Ангелика Волфскийл лечението на алергията трябва да започне четири до шест седмици, преди да се проявят симптомите на сенната хрема. Това би бил минималният период. По този начин организмът на пациента е подготвен за настъплението на сезонни алергени.

Произходът на алергията трябва да се търси в червата

Чревната система е най-големият имунологичен орган на човека: по чревната лигавица са разположени около 70% от всички имунни клетки и защитават, заедно с чревната флора (т. нар. „микробиом“), организма от вредни вещества и влияния. Ако равновесието в рамките на това естествено съжителство между милиарди различни чревни бактерии е нарушено, то това улеснява възникването на алергиите.

Ако пациентът развие т. нар. Синдром на пропускливите черва, работата на отключващите алергии вещества се улеснява, посочва графиня Ангелика Волфскийл. Те си проправят път през разширените „пукнатини“ на чревната лигавица и имунните клетки в кръвотока вече имат много работа. Затова не е чудно, че много лекари и терапевти са убедени, че произходът на всяка алергия трябва да се търси в червата, пояснява тя.
В този смисъл възстановяването на чревната система трябва да бъде базисна терапия при сенна хрема, астма и невродермит. Често обаче не е достатъчно регенерацията на чревната флора чрез ядене на пробиотични млечни култури или ферментирали храни с млечна киселина. Необходими са допълнителни лабораторни изследвания, които да послужат за ориентир в терапията. Оттук започва индивидуалното лечение, обяснява натуропатът.

При тези лабораторни изследвания се проверява също така много внимателно за чревни гъбички. Гъбичката Candida albicans често се среща при страдащите от алергии. При установяване на наличието й, тя трябва да бъде овладяна съответно с лекарства и противогъбична диета. Това означава да се спазват следните мерки – избягване на захар, бяло брашно, преработени продукти, плодови сокове и алкохол в продължение на поне шест месеца, тъй като чревните гъбички се хранят с лесно достъпни въглехидрати и бързо възвръщат свръхрастежа си. Храненето на пациента трябва да се промени към здравословна, балансирана диета с много зеленчуци и сложни въглехидрати. А консумацията на животински протеин да бъде умерена.

Натурални средства за облекчаване на алергии

Основното нещо, което е желателно да направите, е да промените начина си на живот, стреса, непълноценната диета, недостатъчното количество вода. Това ще ви помогне, тъй като така ще подобрите функциите на имунната система. Може да ви отнеме няколко седмици, докато симптомите ви отшумят, но не се отказвайте, защото така се борите с основните причини. Ето и нашите идеи, които можете да внедрите в ежедневието си, за да постигнете дългосрочно и ефективно овладяване на алергията:

Приемайте по-алкална храна, която има противовъзпалителен ефект

Храненето е особено важно в такива ситуации, затова препоръчваме да приемате храни, които имат противовъзпалителен ефект. Така ще намалите риска от алергии и други здравословни проблеми. Грижата за тялото ви с хранителни вещества дава на имунната ви система способността да се възстановява, връщайки баланса ѝ. Ето някои от най-добрите храни, които да включите в менюто си:

Коприва

Тя е много добър и доказан природен антихистамин. Можете да я приемате ежедневно като чай или тинктура. Пригответе си смути със сурова коприва, други зеленолистни и малко плодове – истински елексир за претоварената имунната система. Освен че ще облекчи алергиите, то ще ви зареди с много енергия.

Чесън

Той предотвратява инфекциите, вирусите и дори алергиите. Две сурови скилидки всеки ден ще ви помогнат да се преборите с всички видове алергии, тъй като неимоверно засилва вашата имунна система.

Лимони

Както вече знаете, алкализирането на тялото създава по-добър баланс и имунна функция. Лимоните и лаймът стимулират имунитета и намират приложение и при алергии. Съдържат витамин С и антиоксиданти, които спомагат детоксикирането.

Семена и бадемово масло

Удачни са за хората, които са алергични към фъстъци и фъстъчено масло. Те са безопасна и здравословна алтернатива, която осигурява ненаситени мастни киселини, фибри, минерали като рибофлавин и магнезий и дори някои антиоксиданти. Ленените семена, семената от чиа, тиквените семки и слънчогледовите семки също са чудесни източници на здравословни мазнини и фибри.

Домашен мед и пчелен прашец

Приемът на мед ще ви помогне да контролирате сезонните алергии, защото спомага изграждането на толерантност към полените, които предизвикват хрема и сърбеж в носа. Изследователи, участващи в проучване, публикувано в Международния архив на алергията и имунологията, откриват, че пациентите, приемащи мед, „съобщават за 60% по-малко симптоми, два пъти повече безсимптомни дни и 70% по-малко дни с тежки симптоми“. Те са използвали и 50% по-малко антихистамини, в сравнение с контролната група, която е приемала конвенционални лекарства. Медът съдържа пчелен прашец, за който е известно, че предпазва от инфекции и алергии и повишава имунитета. Пчелите, живеещи във вашия район, преминават от цвете на цвете, като събират прашеца, от който страдате. Приемът на мед от региони, в близост до мястото, на което живеете, ви помага да изградите имунитет към дразнещия ви прашец. Медът съдържа и много ензими, които поддържат цялостната имунна функция, което помага за облекчаване на алергията.

Заключение

Отбелязването на Световния ден за борба с алергиите е изключително важно, за да се подчертае значимостта на алергичните заболявания като обществен здравен проблем. Тези заболявания, поради високата си честота и заболеваемост, изискват повишено внимание и усилия за подобряване на холистичното лечение и превенция.