holistichna klinika helth master sofia1
Какво е холистична медицина?

Холистичната медицина е цялостна грижа за здравето – лечебен подход, който приема човека като единство на тяло, емоции, съзнание и дух. Да си припомним определението за здраве на Световната здравна организация(СЗО):

„ Здравето е състояние на пълно физическо, ментално и социално благополучие, а не само отсъствие на болест и физическа слабост.”

Целта на холистичната терапия е постигането на оптимално здраве. Според философията на холистичната медицина, човек може да постигне оптимално здраве и благополучие чрез постигане на баланс в живота. Практикуващите холистична медицина приемат, че наличието на дисбаланс, в който и да е аспект – физически, емоционален или духовен, повлиява негативно на цялостното здраве.

Холистичният лекар може да използва както конвенционални методи за лечение, така и допълващи алтернативни такива. Например, ако пациентът се оплаква от мигрена, холистичният подход в лечението е не просто да се препоръчат медикаменти за облекчаване на болката, но да се обърне внимание на всички аспекти от живота на човека, които могат да имат отношение към проявата на неговите симптоми, като например други здравословни проблеми, навици на хранене и сън, стрес, лични проблеми и т.н.

Планът за лечение може да включва както приложение на медикаменти, така и препоръки за промени в начина на живот, които да предотвратят последваща проява на здравословните проблеми.
Целта не е просто да бъдат заменени фармакологичните средства, използвани от конвенционалната медицина, с техните природни аналози. Холистичният подход за грижа за здравето обединява всички налични терапевтични възможности.

Холистичната медицина се основава на убеждението, че безусловната любов и подкрепа са най-мощният лечител и че всеки човек в крайна сметка е отговорен за собственото си здраве и благополучие.

Лечебният процес изисква екипен подход, включващ усилия и от страна на пациента, не само опит и умения от страна лекаря.

Холистичното лечение се стреми да установи първопричината за поява на оплакванията, а не само да се постигне премахването им.

Холистичните лекари използват различни методи и средства за въздействие, които могат да включват: промени в начина на хранене, физическа активност, психотерапия и др. Други холистични подходи на диагностика и лечение са: хомеопатия, аромотерапия, натуропатия, Шуслерова терапия, акупунктура, остеопатия, психофизилогична диагностика и др. Холистичното лечение интегрира също и всички средства и възможности на конвенционалната медицина. 

Хомеопатичната терапия стъпва на фундаменталното разбиране на пациента като едно цяло на физика и психика. Задължително отчита „пейзажа” около пациента – семейство, работа, климат. Разглежда хронологичната история на всички негови болести и житейските ситуации, които ги съпътстват. Анализът на цялата събрана информация води до предписание на индивидуално хомеопатично лекарство за пациента. Целта е повлияване на цялостното състояние на човек. Хомеопатията разполага както с лекарства, профилактиращи развитието на хроничните инфекции, така и със средства за бързо въздействие на остри инфекции.

Холистичен лекар - как лекува и какво

Да бъдеш холистичен лекар е професия, която лекува пациентите извън рамките на конвенционалната медицина.

Холистичният подход лекува чрез дълбокото убеждение, че причината за всяка болест е неорганична.

Той внушава, че емоциите и мислите са способни както да оздравяват, както и да причиняват болест. Затова основен принцип е, че физическият симптом е второстепенен.

Истинската причина за заболяването се корени в нагласите и вярванията за живота, емоционалният ни свят и степента на удовлетвореност.

Появата на сериозна болка, неразположение и дори болест, холистичната медицина приема като знак за необходима промяна в живота.

Друг основен принцип на тази философия е неинвазивното лечение без намеса на медикаменти, физически терапии и хирургични интервенции. Тя работят чрез система от холистични методи – лечебни практики, които повлияват тялото, ума и емоциите чрез здравословно хранене, хомеопатични продукти и добавки, почитани в древността практики като лечебни масажи и иглотерапия, силата на ароматите, цветовете, музиката, някои трансформирани и подобрени в модерни варианти.

Електроимпулсната терапия, биофийдбек методът, нутриционистиката и рефлексотерапията например са лечебни методи отпреди хилядолетия, осъвременени във варианти, извършвани със специализирана и сертифицирана апаратура. Електромагнитни вълни, изпратени към организма и трансформирани от него – в такава връзка работи СКЕНАР апаратът, а биофийдбек лекува, показвайки пълната гама жизнените показатели, и оставяйки пълната отговорност на пациента да ги промени.

Холистичният лекар задължително трябва да владее добре поне няколко от тези методи, които доказано помагат на пациенти с тежки заболявания да възвърнат голяма част от здравословната си форма и самостоятелността си. В наши дни, повечето обучения в областта на холистичното здраве се извършват в чужбина.

Нутриционистиката например е нова специализация с обект съставките на храната и индивидуалното й приложение към уникалният организъм на всеки пациент. Храненето като начин не само на лечение, но и на здравословен живот е смислена и хуманна наука, чиито тънкости обаче могат да се изучат в САЩ, Канада или Великобритания. По същият начин стои въпросът със СКЕНАР специалността и рефлексодиагностиката, както и още няколко масово използвани методи, които не се изучават в България.

Холистичните терапевти не са консултанти или психолози. Те са лекари, а доста от тези специалисти са и завършили и практикуващи медици, специализирали впоследствие някой от изброените методи, заедно с хомеопатия, кинезитерапия, диетология, акупунктура и още от холистичните практики.

Те се ръководят от няколко основни правила в практиката си. Първото е да помагат, а не да вредят. Другото задължава към търсене причината за болестта и напълно неинвазивно лечение, което съживява и насочва собствените жизнени сили на пациента към блокажът в собственото му тяло.

 
Кога ще усетя подобрение и ще съм напълно излекуван?

Конвенционалните медицински процедури могат да се извършват бързо и лесно, но при холистичната медицина се изисква време, защото това е последователен маратон, а не просто спринт. Холистичният метод за биоенергийна терапия отнема повече време за лечение и излекуване, тъй като третира проблема в неговия корен. Тя също така изисква от вас да играете активна роля в лечебния процес. В зависимост от здравословния проблем и индивидуалното състояние на пациента, целебните резултати от въздействието може да са незабавни, но може и да се проявят по-късно, защото организмът има нужда от време да интегрира направената промяна.

Мога ли да пропусна диагностика и да вляза в терапия веднага?

Не може да се пренебрегва първоначалната диагностика на целия човешки организъм. Конвенционалните медицински процедури и холистичната медицина имат различни диагнози. Медицинската диагноза понякога не отговаря на тази от холистичната медицина. Интегративният подход постига по-голяма точност в определянето на първопричината на заболяването. Биоенергийната терапия се фокусира върху откриването на корена на проблема и лечебният процес включва целия организъм. Решенията за терапия се вземат индивидуално и не се базират само на конвенционалното становище, което се предоставя на пациента. Такава бърза реакция за стартиране на конкретна терапия не се практикува в интегративната медицина, тъй като е непрофесионално и неефективно.

Какво мога да усетя от терапията с био-енергия?

По време на процедурата много пациенти изпитват дълбока релаксация, топлина и спокойствие. Някои изпитват и леки вибрации. Тези промени могат да настъпят по всяко време, включително по време на лечението, непосредствено след него, и в продължение на няколко дни след като е преминало.  Тези усещания, възникват поради причината, че се разширяват кръвоносните съдове в повърхността. Освен това, се дължат на факта, че се възстановява баланса между свободните радикали и антиоксидантите в организма, който е бил нарушен вследствие на оксидативен стрес.

Тези усещания са индивидуални и зависят както от чувствителността на пациента, така и от естеството на заболяванията му.

Безплатна онлайн форма за консултация