Сърцето е забележителен орган, отговорен за циркулирането на наситената с кислород кръв в тялото. Сърдечният орган е жизненоважен компонент на цялостното ни здраве. Работи неуморно ден и нощ, като бие средно по 100 000 пъти на ден. Но въпреки своята устойчивост, сърцето е податливо на различни заболявания, които могат значително да повлияят на неговата функция, както и на качеството на живот на човека.

В тази статия ще разгледаме структурата на сърцето, неговата основна роля и някои често срещани сърдечни заболявания и техните видове.

 

Структура и функция на сърцето

Сърцето е мускулест орган, разположен в гръдната кухина, леко вляво. Той е разделен на четири камери: две предсърдия и две вентрикули. Предсърдията получават кръв, която се връща от тялото или белите дробове, докато вентрикулите изпомпват кръвта към останалата част от тялото или белите дробове. Тези камери са разделени от клапи, които осигуряват еднопосочен кръвен поток и предотвратяват обратния поток.

Сърцето има собствено кръвоснабдяване чрез коронарни артерии, които осигуряват кислород и хранителни вещества на сърдечния мускул. Електрическата система на сърцето координира неговите контракции, като гарантира, че камерите бият по синхронизиран начин.

 

Често срещани сърдечни заболявания и техните видове:

· Коронарна артериална болест

Коронарната артериална болест е най-разпространеното сърдечно заболяване в света. Това се случва, когато коронарните артерии, които доставят богата на кислород кръв към сърдечния мускул, се стесняват или блокират поради натрупването на мастни отлагания, наречени плаки. Този процес, известен като атеросклероза, ограничава притока на кръв към сърцето, което води до симптоми като гръдна болка (стенокардия), задух или дори инфаркт.

· Хипертония (високо кръвно налягане)

Неозаглавен дизайн 2023 07 17T203228.670

Хипертонията е хронично състояние, характеризиращо се с повишени нива на кръвното налягане. Продължителното високо кръвно налягане натоварва допълнително сърцето, карайки го да работи по-усилено за изпомпване на кръв. С течение на времето това може да доведе до сърдечна недостатъчност, инфаркти, инсулти и други усложнения. Хипертонията често няма забележими симптоми, което прави редовното проследяване на кръвното налягане от решаващо значение.

· Сърдечна недостатъчност

Сърдечна недостатъчност възниква, когато сърцето не е в състояние да изпомпва кръвта ефективно, за да отговори на нуждите на тялото. Може да се развие поради различни основни заболявания, включително коронарна артериална болест, високо кръвно налягане, проблеми със сърдечната клапа или увреждане на сърдечния мускул. Симптомите на сърдечна недостатъчност могат да включват умора, задух, задържане на течности и намалена толерантност към упражнения. Управлението включва промени в начина на живот, лекарства и в някои случаи хирургични интервенции.

· Аритмия

Аритмиите се отнасят до анормални сърдечни ритми, които възникват, когато електрическите импулси, които регулират биенето на сърцето, са нарушени. Аритмиите могат да накарат сърцето да бие твърде бързо (тахикардия), твърде бавно (брадикардия) или неправилно. Докато някои аритмии може да са безвредни, други могат да бъдат животозастрашаващи. Симптомите могат да включват сърцебиене, замаяност, припадък или дискомфорт в гърдите. Възможностите за лечение варират от лекарства до инвазивни процедури като аблация или имплантируеми устройства като пейсмейкъри.

· Болест на клапите на сърцето

Клапното сърдечно заболяване включва проблеми със сърдечните клапи, които регулират притока на кръв през сърдечните камери. Може да възникне поради клапна стеноза (стеснение) или клапна регургитация (изтичане). Клапната болест на сърцето може да бъде вродена (налична при раждането) или придобита поради състояния като ревматична треска или инфекциозен ендокардит. Симптомите могат да включват умора, задух, болка в гърдите и подуване. Възможностите за лечение варират в зависимост от тежестта и вида на клапното заболяване, вариращи от медикаменти до хирургично възстановяване или замяна.

 

Заключение

 

Сърцето е невероятно сложен орган, който играе жизненоважна роля за поддържането на цялостното ни здраве. Различни сърдечни заболявания обаче могат да повлияят на неговата структура и функция.

Навременното разбиране за реалните рискове от най-често срещаните сърдечни заболявания като: коронарна артериална болест, хипертония, сърдечна недостатъчност, аритмии и болест на клапите на сърцето, е от решаващо значение за ранното им диагностициране, правилното управление и най-важното тяхната превенция.

Ние от Академия за Холистична медицина “HEALTH MASTER” можем да възстановим вашето сърдечно здраве и да върнем хармонията във вашият живот. Терапиите, които провеждаме са напълно безвредни, тъй като се извършват от Експерт в Холистичната медицина, а именно Марин Минчев, който е с доказан опит през годините.

Той въздейства изцяло на квантово ниво на биоенергийните процеси, които се случват в клетките и тъканите. Важно е да маркираме факта, че органите в нашето тяло функционират на квантово и енергийно ниво, посредством метаболитната енергия, а Холистикът Марин Минчев, успява да въздейства именно на нея, благодарение на своите умения.

Той постига всички феноменални резултати, благодарение на факта, че неговия мозък, а именно хипофизната жлеза е свързана със Земният пулс (Резонанс на Шуман), което му позволява освен да въздейства на организма, но и да спомага за неговото възстановяване и самолечение, напълно естествено и най-важното бързо, ефикасно и безболезнено.

Холистичният лечител Марин Минчев, извършва пълна диагностика на целият организъм, за да установи, на първо място, къде се крие коренът на проблема за съответното сърдечно-съдово заболяване, тъй като сърцето е органът, който е потърпевш и страда, но е важно да се установи кое е провокирало да се появи даденият дисбаланс, в неговата метаболитна енергия.

След извършването на тази диагностика, се изготвя индивидуален хранителен, двигателен и дихателен режим, които са ориентирани спрямо конкретното сърдечно заболяване, от което страда пациента.

Като последователи на Холистичната медицина, ние държим да спомогнем на оздравителният процес максимално бързо като полагаме усилия както от наша страна, но и всеки пациент е длъжен да спазва препоръките на Холистичният експерт Марин Минчев, за да може да се постигне резултат.

Това е пътят, който трябва да изминете, за да достигнете до желаната цел, а именно постигане на хармония на вашата душа, ум и тяло. Ние ще Ви подкрепяме, направляваме при нужда и бъдем неотлъчно до вас, за да можем с общи усилия да подобрим Вашето качество на живот и да възстановим функцията на вашето сърце, за да възвърнете пак своето здраве, тонус и енергия.

 

Не забравяйте, че здравото сърце е ключът към здравословния живот и дълголетието.

Бъдете отговорни към себе си и се обадете за безплатна консултация на тел.: 0898 81 61 61.