Синдром на „пропускливия“ мозък

Изпитвате ли мозъчна мъгла, умора, проблеми с паметта, проблеми с концентрацията, главоболие, световъртеж, депресия или тревожност?

Може да имате „пропусклив“ мозък. Това се случва, когато кръвно-мозъчната бариера около мозъка ви бъде нарушена, и естествено довежда до възпаление, неприятни симптоми и сериозни проблеми с мозъка и психичното здраве.

В тази статия ще научите какво е „пропусклив“ мозък. Ще разберете основните му симп томи и дългосрочни проблеми, свързани с пропускането на мозъка. Ще маркираме и основните причини, довеждащи до това неприятно състояние, което ако не се вземат мерки на време е доста опасно и има дългосрочни последици за вашето здраве и качество на живот.

Неозаглавен дизайн 2023 07 17T204445.679

Какво представлява синдромът на „пропускливият“ мозък и има ли пряка връзка с пропускливите черва?

мозъчна мъгла, алцхаймер, депресия, епилепсия

Поради нездравословен избор на диета и начин на живот, токсичност на околната среда, стрес и дисбаланс на чревната микрофлора, червата ви могат да станат пропускливи. Това означава, че хранителни частици и токсини могат да преминат през лигавицата на червата, да попаднат в кръвния поток, да стимулират имунната ви система, да увеличат възпалението и да увеличат риска от заболяване.

Оказва се, обаче че има друго състояние, което е свързано с пропускливи черва и то се нарича „пропускливост на мозъка.

При пропускливият мозък, ситуацията е подобна като при пропускливите черва, с известната разлика, че се развива този проблем във вашия мозък. Кръвно-мозъчната бариера играе ролята на защитен слой, която предпазва мозъка ви от бактериите, вирусите, невродегенеративни заболявания и други токсини.

Подобни проблеми като водене на вреден начин на живот, консумиране на некачествена среда и непрекъснатата токсичност, която поемаме всеки ден от заобикалящата ни околна среда, водят до появата на синдрома на пропускливите черва, което от своя страна довежда до прекъсване или напълно разрушаване на кръвно-мозъчната бариера.

 

Връзката между Синрома на „мозъчна пропускливост“ и мозъчната дегенерация

Влиянието на протеините зонулин и оклудин

Пропускливите черва и пропускливият мозък често се появяват по едно и също време. Това не е изненадващо, ако имате предвид връзката между червата и мозъка поради еднаквите протеинови субстанции. Протеините зонулин и оклудин могат да доведат до пропускливост на чревната (мукозната) и кръвно-мозъчната бариера, което както казахме в началото води до почти необратими последствия. Ако имате антитела срещу тези два протеина, това може да е добра индикация, че имате както пропускливи черва, така и пропусклив мозък.

Влиянието на молекула Micro RNA-155

МикроРНК са малки некодиращи РНК, които фино настройват клетъчния отговор към променяща се среда чрез модулиране на клетъчния транскриптом. miR-155 е многофункционална МикроРНК, която е miR-155 е обогатена с клетки на имунната система и е незаменима за имунния отговор. Въпреки това, когато тя е дерегулирана, допринася за развитието на хронично възпаление, автоимунни заболявания, ракови образования и фиброза.

Повишените нива на miR-155 също показват повишено възпаление, което може да доведе до микроскопични пропуски в кръвно-мозъчната бариера.

мозъна дегенерация

Мозъчни дегенерации

Синдромът на „пропускливият мозък“ увеличава риска от възпаления на мозъка, поява на автоимунитет и други здравословни проблеми.

Разрушаването на кръвно-мозъчната бариера се наблюдава при различни мозъчни дегенерации . Пропуснатият мозък и възпалението на мозъка могат да доведат до мозъчна мъгла, депресия, тревожност, автоимунни мозъчни разстройства и други проблеми с психичното здраве, както и това на мозъка. Ако сте се сблъсквали със симптоми на някой от тези мозъчни или психични проблеми или в момента ги имате, е напълно възможно да страдате от Синдром на „пропускливият мозък“.

 

Симптоми на Синдром на „пропускливият мозък“

Синдромът може да се прояви по различни начини. Симптомите включват, следните неразположения:

· Мозъчна мъгла

· Депресия

· Безпокойство

· Умора

· Главоболие или мигрена

· Проблеми с концентрацията

· Проблеми с паметта

· Замаяност

· Раздразнителност

 

Дегенеративни заболявания, свързани с ненавременното диагностициране

Ненавременното диагностициране, липсата на внимание и неглижирането на даденият Синдром на „пропускливият мозък“, довеждат до сериозни и почти необратими последици, които повлияват на вашето здраве и живот. Наличието на пропусклив мозък за дълго време може да увеличи риска от :

· Алцхаймер;

· Паркинсон;

· Множествена склероза;

· Периферна невропатия;

· Деменция;

· Епилепсия;

· Проблеми с психичното здраве: депресия, тревожност, биполярно разстройство, шизофрения и др.

 

Основни причини, които отключват Синдрома на „пропускливият мозък“

Има различни фактори, които довеждат до появата на този синдром като: нездравословен начин на живот, здравословни проблеми, прием на некачествена храна и много други предпоставки за развитието на „пропусклив мозък“, които могат да увеличат риска от развиване на този синдром. В следващите редове ще разгледаме някои от основни причини, които повлияват за отключването на Синдрома.

1. Дисбаланс на кръвната захар

Ако вашата диета е с високо съдържание на рафинирана захар и преработени въглехидрати, но с нисък прием на зеленчуци, плодове, здравословни мазнини, предпазващи мозъка, и чисти протеини, вие подготвяте тялото си за появата на дисбаланс на кръвната захар.

Дисбалансът на кръвната захар, особено състоянието на хипогликемия , увеличава оксидативният стрес и възпаленията, като това довежда до появата на Синдрома на „пропускливият мозък“. Това от своя страна води до появата на много неприятни клинични картини, които са свързани с дейността на мозъка като: мозъчна мъгла, безпокойство, раздразнителност, замаяност, промени в настроението, умора и усещане на постоянно чувство за глад.

2. Хронично възпаление

Хроничното възпаление е основната причина за повечето съвременни заболявания и здравословни проблеми. То се причинява от вредни диетични навици, избор на начин на живот и влиянието на околната среда. Това води до увеличаване на риска от отключване на Синдрома на „пропускливият мозък“. Висококалоричната диета, води в повечето случаи към затлъстяване, което от своя страна увеличава шансовете за оксидативен стрес. Освен това, тези фактори водят до недостиг на кислород, който трябва да достига до мозъка ви.

Появата на хроничното възпаление, уврежда допълнително свободните радикали, а кръвно-мозъчната бариера е силно чувствителна към това и води до разпад на нейните защитни, плътни връзки. Естествено, че последствията от тези дегенеративни вътрешни процеси довеждат до: стареене, мозъчна мъгла, проблеми с паметта и невродегенеративни заболявания, които изброихме малко по-рано.

3. Чревна пропускливост

Както вече споделихме в началото на тази статия, има пряка връзка между здравето на мозъка и червата. Лесно е да забележите тази връзка по време на краткосрочни събития, като например ангажимент, нова среща или всяко друго важно събитие, когато може да изпитате стомашни проблеми или поне пеперуди в стомаха. Комуникацията между тези два органа е постоянна, дългосрочна и интимна. Проблемите от типа: чревна дисбиоза, чревни инфекции и пропускливост, увеличават риска от Синдром на „пропускливият мозък“.

Дисбиозата е състояние, което е предизвикано вследствие на нарушаването на чревна микрофлора, свързана с промяна във видовия състав на бактериите. Ако имате чревна дисбиоза, това означава, че имате твърде много дрожди в червата. Това също означава, че ще имате твърде много лоши бактерии.

Проблемът е, че дрождите освобождават токсините ацеталдехид и глиотоксини, и съвсем малко отрицателни бактерии освобождават тези токсини, водещи до нарушаване на кръвно-мозъчната бариера. Увреждането на бариерата, довежда до появата на Синдрома и съответно увеличава риска от появата на мозъчна мъгла, дегенеративни и психични проблеми и може да доведе до „пропусклив мозък“ и да увеличи риска и симптомите на мозъчна мъгла, проблеми с паметта, невродегенеративни способности, проблеми с психичното здраве и дисбаланси в настроението.

4. Стрес и влошаване на качеството на съня

Хроничният стрес и лошият сън са два основни фактора, които водят до появата на Синдром на „пропускливия мозък“. Когато тялото ви е подложено на стрес, амигдалата[1] сигнализира на хипоталамуса[2], като тази реакция ускорява сърдечната честота, което води до засилване на сетивата. Това от своя страна води до тежко дишане, тъй като се изисква по-голям прием на кислород, и така се повишава нивото на кортизол, който изтрелва адреналин към вашата система.

Кортизолът е изключително важен за справянето с моментния стрес, който може да се получи, но хроничният стрес води до свръх производство на кортизол. Отделянето на прекалено голямо количество, нарушава мозъчната функция и увеличава пропускливостта на мозъка.

Влошаването на качеството на съня, води до увеличаване на хроничният стрес и образуването на високия кортизол, появата на мозъчна мъгла, увеличава хроничния стрес и появата на лошото настроение. Това може да доведе до порочен кръг, от който трудно ще се излезе и да увеличи риска от поява на Множествена склероза, Паркинсон, деменция, Епилепсия и депресии.

5. Токсично натоварване

Токсините, за съжаление се намирам навсякъде около нас. Те се съдържат в нашия замърсен въздух, чешмяната вода, преработени и вредни храни, мухъл и плесен в затворените пространства, пластмасовите продукти и дори стандартните продукти за красота, тяло и домакинство, които използваме всекидневно. Невротоксините, например като етанолът (съдържащ се в алкохол), азотен оксид, натриев глутамат [3], ботулинов токсин [4] и морския тетродотоксин са особено вредни за мозъчната функция. Именно заради тези фактори, се появява Синдрома на „Пропускливият мозък“.

6. Токсичност от ваксина

Много ваксини съдържат алуминиев адювант, направен от наночастици Al хидроксид и/или Al фосфат. Те се използват от както са открити ваксините като средства за предпазване от заболявания, в случая от 20 век. Въпреки че фармацевтичните компании твърдят, че е ваксините, които се използват масово са напълно безопасни и безвредни, това обаче не е истина, защото алуминиевите наночастици се разтварят много бавно в тялото и съответно могат да останат продължително време в организма. Проблемът е, че алуминиевите частици могат да бъдат много токсични.

7. Системни и херпесни вируси

Лаймската болест, вирусът на Епщайн-Бар и други хронични системни инфекции могат да увеличат възпалението, болката и риска от всякакви здравословни проблеми. Тези системни инфекции могат да влошат кръвно-мозъчната бариера, позволявайки на бактерии и други токсини да навлязат в мозъка и да го увредят.

8. Мухъл и плесен

Токсините от мухъл предизвикват възпаление в тялото ви и могат да увеличат риска от синдром на хроничен възпалителен отговор. Това може да доведе до окислително увреждане в мозъка и уврежда кръвно-мозъчната бариера. Съответно всичко това води до появата на Синдрома на „пропускливия мозък“.

9. Недостиг на хранителни вещества

Недостигът на хранителни вещества води до увеличаване на риска от поява на възпаления и здравословни проблеми, включително и за отключване на Синдрома на „пропускливия мозък“. Някои от основните дефицити на хранителни вещества, свързани с мозъка включват: магнезий, витамин D, омега-3 мастни киселини и витамини от група В, по специално В6 и В12.

 

Съвети за предотвратяване на Синдрома на „пропускливият мозък“

Ясно е, че пропускливият мозък е доста сериозен проблем, който може да доведе до нежелани симптоми и сериозни здравословни проблеми.

  • Намалете стреса и бъдете благодарни за всичко

Практикувайте медитация, техники за дишане, йога и заземяване (ходете боси по трева или пръст), отделяйте време сред природата, прекарвайте време с любимите си хора, работете върху положително мислене или използвайте други духовни техники, като отпуснете тялото си.

  • Подобрете качеството на съня

Сънят е от съществено значение за почивка, възстановяване на клетките и подмладяване. Редовният добър сън намалява стреса, подобрява енергийните ви нива, намалява възпалението, подобрява паметта и когнитивните способности, подобрява настроението ви и намалява риска от заболяване.

  • Правилна хранителна диета

Храненето на противовъзпалителна диета, богата на храни, богати на хранителни вещества, е едно от най-добрите неща, които можете да направите за пропускливия мозък и здравето на мозъка.

  • Движете се редовно и правете упражнения

Движете се през целия ден, като ставате, за да се разтегнете, разхождате се в парка по време на обяд, танцувате на любимата си песен, качвате се по стълбите, разхождате кучето си и играете с децата си. Упражнявайте се от 20 до 30 минути поне пет пъти седмично. Смесете кардиото със силови и съпротивителни тренировки.

  • Подобрете чревната си микрофлора

Както знаете, вашите черва и мозък са тясно свързани. Подобрете здравето на червата си, като премахнете възпалителните храни и ядете щадяща червата, противовъзпалителна и богата на хранителни вещества диета, богата на зеленчуци, здравословни мазнини и чисти протеини.

  • Детоксикация

Пийте много вода, за да подпомогнете детоксикацията чрез изпотяване и урина.

 

Ние от Академия за Холистична медицина „HEALTH MASTER“ можем да ви възстановим от Синдрома на „Пропускливият мозък“, защото е жизнено важно това, за да се предотвратят последващите рискове от развиване на: Множествена склероза, Алцхаймер, Паркинсон, Депресия, Деменция, Епилепсия, Шизофрения и други заболявания. Навременното диагностициране, може да помогне за бързото подобряване на качеството Ви на живот и затова е необходимо да се взима всеки малък симптом на сериозно.

хелт мастер екип

Ние можем да Ви помогнем в пътя към оздравяването и да възвърнем естествения Ви чревен и неврологичен баланс, защото ние се фокусираме да изцелим трите основни елемента, които са част от нашата Холистична концепция: дух, тяло и душа. Работим изцяло на квантово и енергийно ниво като нашите оздравителни методи са напълно безвредни, безболезнени и най-важното ефикасни.

 

Навременното откриване на първопричинния проблем, дава възможност за бързо и лесно здравословно възстановяване, което от своя страна означава кратко, ефективно и на по-достъпна цена.

Помислете за вашето здраве на време и не чакайте да настъпят фатални и необратими последици!

[1] Амигдалата представлява съвкупност от клетки в основата на мозъка с разклонения и в двете му полукълба. Тя е отговорна за начина, по който реагираме на силни емоции като страх и тревога. Намира се на много голяма дълбочина и е с размер и форма на бадем, от където и произхожда името й от гръцки.

[2] Хипоталамусът е център на вегетативната нервна система. Той е част от междинния мозък.

[3] Натривият глутемат е невротоксин, който е най-популярният овкусител E621, който се слага масово във всички продукти от хранителната индустрия.

[4] Ботулиновият токсин (ботокс) представлява белтък, който в природата се произвежда от бактерия, наречена Clostridium botulinum и се използва за естетични процедури, насочени към подмладяването.