По-голяма осведоменост и грижа за белите дробове

Световният ден на белите дробове (WLD) е специална инициатива, с която се насърчава осведомеността и действията в полза на здравето на белите дробове. Този ден се отбелязва на 25 септември в целия свят, за да насочи вниманието последните постижения в областта на белите дробове.

Темата за 2023 година: “Достъп до превенция и лечение за всички.“

Тази година, Световният ден на белите дробове ни напомня за важността на равен достъп до грижа и превенция срещу заболявания на белите дробове. Всеки заслужава чист въздух и подходящо лечение, независимо от обстоятелствата, с цел да се гарантира здраве и благополучие.

Защо белите дробове са важни?

Значението на Световния ден на белите дробове не може да бъде недооценено. Белите дробове, които играят ключова роля в обмяната на газове в човешкото тяло, са изложени на множество опасности, включително тютюнопушенето, замърсяването на въздуха и респираторни инфекции. Респираторните заболявания засягат хората по цял свят, но най-тежко засегнати са страните с ниски и средни доходи, където липсват достатъчно ресурси за управление, предотвратяване и изследвания.

Белите дробове са особено уязвими към увреждания и инфекции, предизвикани от фактори в околната среда, като химикали, частици и инфекциозни агенти във въздуха. В глобален мащаб, над 200 милиона души са изложени на токсичен дим от гориво от биомаса, който често се използва в печки с лоша вентилация или камини, 100 милиона души са засегнати от замърсяван във въздуха, а 100 милиона са изложени на тютюнев дим.

Най-честите респираторни заболявания

Пет респираторни заболявания са най-честите причини за заболяване и смърт в световен мащаб: астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, остра инфекция на дихателните пътища и туберкулоза. Тези заболявания са особено разпространени и тежки в страните с ниски и средни доходи, поради фактори като тютюнопушене и замърсяване на въздуха.

Факти, относно респираторните заболявания

  • На световно ниво, над 6,5 милиона души страдат от ХОББ, което е третата по смъртност причина в света.
  • Астмата е най-разпространеното хронично заболяване при децата, засягайки около 14% от децата, а случаите продължават да се увеличават.
  • Туберкулозата е най-смъртоносната инфекциозна болест, с над 1 милиард случая и 1,4 милиона смъртни случаи годишно.
  • Ракът на белия дроб е най-честият вид смъртоносен рак по света и броят на случаите продължава да расте.
  • Пневмонията остава водеща причина за смърт през последните десетилетия и е основната причина за смърт при деца под пет години.
  • Сънната апнея засяга над 100 милиона души и до 10% от възрастните в някои условия.
  • Повече от 500 милиона души страдат от хронични белодробни заболявания, а белодробната хипертония се среща при около 1% от световното население, с по-висока честота (10%) при лица над 65 години.
  • Белодробната емболия се среща с честота от 6 до 20 случая на 100 000. Тези статистики обаче вероятно са подценени и трябва да се подлагат на по-голямо внимание и изследване.

Призив към действие

Световният ден на белите дробове ни припомня важността на здравето на белите дробове и насърчава усилията за предотвратяване, лечение и грижа. Нека работим за създаването на свят, в който белите дробове са здрави, а белодробните заболявания са изключение, а не правило.

Заключение

Световният ден на белите дробове е от решаващо значение за повишаване на осведомеността, насърчаване на предотвратяването и лечението на белодробни заболявания и за подобряване на достъпа до здравни грижи.

Едно е ясно – здравето на нашите бели дробове е от съществено значение за нашето общо благополучие и дълголетие. Ако се борите с белодробни заболявания или имате въпроси относно здравето на белите си дробове, не се колебайте да потърсите помощ и консултация от нашите експерти. Важно е да сме информирани и предпазливи по отношение на факторите, които могат да увредят нашите бели дробове, и да следваме здравословния начин на живот.

В Академия за Холистична медицина “Health Master” предоставяме уникална възможност за подкрепа и възстановяване на вашето здраве на белите дробове с помощта на Енергийният Холистичен лечител Марин Минчев. Неговите методи могат да помогнат за възстановяване на правилната функция на белите дробове без необходимост от операции, болки или лекарства. Помислете на време и вземете мерки за вашето здраве и се възползвайте от съветите и услугите, предоставяни от експерти като Марин Минчев, за да си гарантирате дълголетието и качеството на живот.

Вижте цялото видео на наш доволен пациент, който възстанови здравето си на белите дробове: