Множествената склероза (МС) представлява хронично неврологично заболяване, в което имунната система напада миелиновата обвивка на нервните клетки в централната нервна система. Този комплексен процес може да доведе до разнообразни симптоми, включително проблеми с движението, координацията, зрението и чувствителността.

Новото откритие на връзката между МС и неврогенното черво предоставя нова перспектива за разбиране и управление на този тежък медицински проблем.

Човешкото черво: Най-големият Имунен Филтър

С 300 м2 площ, човешкото черво е не само отговорно за обработването на храната, но и защитава организма чрез имунната си система. Съдържайки около 80% от имунните клетки, този орган е изложен на постоянна атака от антигени, осигурявайки вътрешната ни защита. Чрез действието на чревната имунна система, балансът се поддържа чрез разпознаване на съвместимите и несъвместимите субстанции.

You have the power 2

Връзката между червата и МС: Дисбаланс в чревната бактериална флора

Научни изследвания, проведени от болницата San Raffaele в Милано, подчертават връзката между неврогенното черво и МС. Пациентите с МС често проявяват небалансирана чревна бактериална флора, което води до размножаване на определени класове бели кръвни клетки. Този процес, който е участващ в развитието на невродегенативното заболяване, е доказан от научните изследвания и публикуван в Science Advances. Това представлява нов подход към разбирането на причините за МС и отваря вратата за по-ефективни терапии и управление.

Хранителна диета 1

Неврогенното черво и нарушенията в двигателната функция

Неврогенното черво, като състояние, отразява нарушения в двигателната функция на червата. Усилена моторика може да доведе до фекална инконтиненция, докато забавена моторика води до констипация. Пациентите със заболяване или нараняване на централната нервна система често страдат от неврогенна дисфункция на червата. За тези пациенти, ранното диагностициране и подходящо управление са от основно значение за подобряване на прогнозата и качеството на живот.

Съответни мерки за подобряване на здравето

Своевременната интервенция в управлението на чревната имунна система и поддържането на баланс в чревната бактериална флора представляват ключова роля в подобряването на здравето на пациентите с МС. Изследванията показват, че поддържането на баланс в чревната бактериална флора може да има благоприятен ефект върху развитието на МС и съпътстващите го симптоми. Това предлага нов подход в лечението, който насочва вниманието към чревната система и нейната връзка с неврологични заболявания.

Хранителна диета 1

Заключение

В крайна сметка, разбирането на сложните взаимодействия между МС и неврогенното черво предоставя възможност за иновации в медицинските практики и терапии. Подходът към заболяванията става по-цялостен, с оглед на връзката между централната нервна система и чревната имунна система.

Съчетавайки научните открития, с индивидуализирани терапевтични стратегии, можем да открием нови начини за подобряване на живота на пациентите с МС и да откроим пътя към по-ефективно лечение.

В заключение, стойностният принос на доктор Христо Ватев към областта на неврологията и лечението на множествената склероза е непреходен. Неговите многобройни научни постижения, академична дейност и ангажимент към преподаването ясно го позиционират като лидер в сферата на здравето.

Как да се предпазим от неврогенно черво ?

Съвместно с квалифицирания диетолог доктор Владимир Шишков, завършил Ендобиогенна медицина и доктор Христо Ватев, обединяват усилията си, създавайкиперсонализирани холистични програми. Тези програми не само помагат за подобряване на чревния баланс на пациентите, но и установяват невропротек

ция, като съчетават ефективно медицински и хранителни аспекти.

Този синергичен подход представлява иновативен стълб в подкрепата на пациентите с множествена склероза и служи като светъл пример за бъдещето на Клиничната холистичната медицина.

 Запишете своя час за първоначален преглед

В следващата статия ще разкрием подробности за това как д-р Христо Ватев успява да спре втората фаза на усложнение на множествената склероза, използвайки иновативни методи за невропротекция. Следете за повече информация относно този напредъчен подход.

C I R M 006
C I R M 007

Повече информация за доктор Христо Ватев

  • Дипломиран лекар по обща медицина в Медицинската академия в София, след което успешно продължава обучението си в Римския Университет “Ла Сапиенца”, където завършва и втори курс по медицина.
  • Съвместно с Д-р Анна Ривити от Италианското Здравно Министерство извършват важни изследвания и подробно описват езофагеалния и чревен дизмотилитет при пациенти с диагноза множествена склероза (МС), наречен “неврогенно черво при Множествена Склероза”.
  • От 2017 г. преподава биология в престижния Университет “e-campus” в Швейцария и Италия, където споделя своите знания и опит с бъдещите поколения.
  • Притежава впечатляващ брой научни публикации в областта на неврологията, посветени на нови методи за лечение на множествената склероза. Паралелно с това, той разкрива своето творческо измерение, като публикува две изключителни художествени книги, посветени на темата за МС.
  • Като Доцент преподавател по “Спешна медицина” към Агенция Омния Формационе, той предава своите богати практически познания на бъдещите медицински специалисти.
  • Невероятно вдъхновяващо е, че след 23 години от поставянето на диагнозата Множествена склероза, д-р Христо Ватев не само продължава активния си професионален път, но и води живот без помощни средства, кара автомобил и наслаждава на качествен начин на живот. Той е ярък пример за сила, настойчивост и устрем в своята борба с тежкото заболяване.