1. Лекуване на пациенти и успешно стабилизиране на хора с Множествена склероза.
 2. Подобряване на психическото и физическо здраве на хората.
 3. Каква е връзката между Множествената склероза и депресията?
 4. Автоимунни заболявания.
 5. Лечение на хора с различни заболявания и психични състояния.
648afc7c5ede25a9c8a0a7350ffcc238327682d5

Личността на доктор Христо Ватев е пъстра смесица от лекар – клиничен психолог, човек на науката и новите открития, писател и артист по душа, художник, музикант, певец, приятел и терапевт, оставил ярък отпечатък върху съдбата на стотици пациенти и променил в положителна посока съществуването им. Собственият му живот е изпълнен с редица неочаквани обрати и предизвикателства, но те не успяват да прекършат волята му, нито да му отнемат таланта да граби с пълни шепи от живота и да му се наслаждава във всеки един момент, който му е писано да бъде тук – на този свят.

Христо Ватев се ражда през 1962 г. в град Луковит. Завършва медицина в Медицинския университет в София. Лекарската му кариера започва с ранна специализация по акушерство и гинекология в университетската СБАЛАГ “Майчин Дом”. Но съдбата има други планове за него. Отвежда го далече от България и преди повече от 30 години той се установява в Рим. Пристигайки в Италия, младият лекар е принуден отново да започне да изучава медицина, тъй като българската му диплома не се признава. Междувременно започва и работа в дом за стари хора. Дипломира се успешно в Римския университет “Ла Сапиенца” през 1998 г. с успех 105/110.

Току-що завършилият медик внезапно губи зрението си. Шокът е голям, а обяснението просто – поставена му е диагноза Множествена склероза. Това променя коренно живота му, както и неговия професионален път. Д-р Христо Ватев се преориентира и навлиза в дебрите на телемедицината. Това е практика на консултиране на пациенти от разстояние.

Продължава образованието си в университета „Уникам“, град Камерино, където защитава дисертация на тема “Използването на телемедицина в помощ на отдалечени пациенти”. След пет години, посветени на научни изследвания, и успешна докторантура придобива степен по електронно здравеопазване и става доктор на медицинските науки в „Уникам“. Започва работа в Международния радио медицински център в Рим – най-старата съществуваща в света организация, занимаваща се с осигуряване на медицинска радио помощ.

Но не спира и с научната си дейност. Става част от изследователска група за нервомофрология. Съвместно с д-р Анна Ривити проучват и описват езофагеален и чревен дизмотилитет при пациенти с диагноза Множествена склероза. Дават му името “неврогенно черво”.

 

viber image 2022bb 08 20 18 02 10 986

Д-р Ватев го нарича “втори мозък” – термин, който научава от проф. Майкъл Джърсан в САЩ, където изнася лекции и участва в семинари.

 

Ватев разработва и създава публикации за различни медицински изследвания, свързани с невропластичността, както и връзката на здравето на храносмилателната система с развитието на автоимунните и дегенеративните заболявания. Статиите му в областта на неврологията предлагат и нови методи за лечение на Множествената склероза. Ето какво разказва той за едно от най-вълнуващите открития в професионалния му път:

„За известно време имах честта да си сътруднича с екипа на почитаемата Рита Леви Монталчини. Рита вече не е между живите, но е прехвърлила знанията и ентусиазма си на талантливи млади учени, за да продължи търсенето на биологичните функции на NGF. За какво става дума? През 1953 г. младият италиански невропсихиатър Рита Леви Монталчини се присъединява към групата на професор Хамбургер от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. Започва прекрасно и ползотворно сътрудничество между двамата, което води до идентифицирането на фактор (с протеинова природа) способен да стимулира растежа на нервните влакна. През 1954 г. този протеин е наречен Растежен Фактор за Нерви (Nerve growth factor, NGF). Тридесет и пет години по-късно, на 8 декември 1986 г. в Каролинския институт в Стокхолм Леви-Монталчини получава Нобелова награда за медицина за откриването на NGF.“

Темата за лечението на МС е основна в научната дейност на Христо Ватев и това не е никак учудващо, имайки предвид, че той самият страда от коварното заболяване.

Неозаглавен дизайн 2023 07 17T184051.633

За щастие, след първия пристъп, който споменахме в началото, той се възстановява напълно и това му позволява да бъде активен и да търси нови отговори на стари и отлежаващи във времето въпроси в областта на неврологията.

Днес, повече от 20 години след поставяне на диагнозата му, психологът няма почти никакви засягания от автоимунното заболяване – МС. Движи се безпроблемно, кара кола, ходи за риба и когато се налага сам отива при своите пациенти, които иначе консултира дистанционно. Една от големите му страсти е да пътува. Често казва, че трябва да изпълваме дните си с пътешествия, защото това ги зарежда с живот – да ходиш на нови места, да се срещаш с различни хора и култури, да се радваш на непознатото и да попиваш всяка капка от него под формата на емоции, чувства, преживявания, добро настроение. А то – доброто настроение, е и едно от оръжията в арсенала на д-р Христо Ватев. Привърженик е на спокойния начин на живот, на който учи и пациентите си, и често им прилага като метод за лечение смехотерапия. Самият той казва, че живее щастлив и пълноценен живот.

Д-р Христо Ватев споделя:

„Аз не се имам за известен, но определено съм късметлия. Една моя братовчедка се омъжи за великия италиански тенор Луиджи Инфантино. Имах късмета да се запозная с всички негови приятели – световноизвестни певци, актьори, режисьори. От Енио Мориконе до Бенямино Джили. Все още мога да пия кафето си с Франсис Форд Копола, който живее в Берналда, където живея и аз.“

Покрай срещите с друга своя пациентка – дъщеря на най-уважавания бижутер в Рим, Христо Ватев се запознава с още много хора от световния елит, които, както той самият казва: „Не съм и мечтал да срещна“. Въпреки всички тези познанства и приятелства с обичани от хората по целия свят знаменитости, Христо Ватев остава такъв, какъвто е – земен, скромен, искрен, мъдър, благороден, помагащ на хората и безкрайно отдаден на техните проблеми, с които успешно да се справят заедно. Казва, че живее спокойно и щастливо. А щастието за него е висше чувство, което вярва, че трябва да присъства в живота на всеки човек.

Щастието е когато човек осъзнае, че е в състояние да контролира предизвикателствата, изпратени му от съдбата. Щастливият живот идва от преодоляването на проблемите, от разрешаването на трудностите. За Сенека щастие e да не се нуждаете от щастие. Лаконичен. И мъдър.“

fc3163 b6119cb1299c4c929783ec024f069fa6mv2

През есента на 2022 г. д-р Христо Ватев реши да се присъедини към екипа на клиника HealthMaster. Целта – да продължи да изпълнява мисията си да помага на хората и да подобрява с всички налични средства и придобити през годините умения психичното и физическото им състояние. Да продължава да стреля точно и да се стреми винаги да улучва целта в сеансите със своите пациенти и в научната си дейност.

3 Comments

 1. Никола Желязков

  Познавам доктор Ватев от около 2016 година от София. Професионалните му качества, познания и квалификации не мога да коментирам, тий като с него сме на вълна ,,разговори на чаша кафе,,. Много дружелюбен, изслушващ човек, притежаващ рядко срещаната днес способност за емпатия. Ненатраплив и с широка обща култура, сърдечен и с чувство за хумор. Макар да се позаваме от няма и 10 години той е от хората, с които имам чувството, че сме израснали заедно. Желая му успех в личен и професионален план и на всеки пожелавам приятел и събеседник като него.

 2. Стефан Бенев

  Познавам д-р Ватев повече от 40г. Истински Човек и изключително отдаден към пациентите си лекар.
  с лична диагноза мс повече от 20г, винаги усмихнат, позитивен и скромен, е пример за вдъхновение и надежда за всеки човек с тази болест.

 3. Таня Кюлджиева

  Благодаря за споделеното и за тази пресконференци! Благодаря, д-р. Ватев! като ми поставиха диагнозата разбрах, че приключението започва, но след вашия семинар по-добре разбирам смисъла му, сякаш. Благодаря!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *