Депресията е сериозно психично заболяване, което засяга както емоционалното, така и физическото благосъстояние на човека. Тя се характеризира със значително и продължително понижено настроение, загуба на интерес към обичайни занимания и умалени енергийни нива. Депресията може да влияе на различни аспекти на живота, включително работоспособността, социалните взаимодействия и физическото здраве.

Произходът на депресията е многопластов и включва фактори като генетика, химични дисбаланси в мозъка, стрес и травми.

Има ли депресията възрастови, социални или полови граници?

Депресията може да засегне хора от всички полове и възрастови групи. Тя не дискриминира според пола или възрастта и влияе както върху мъже, така и върху жени, независимо от тяхната сексуална ориентация или социален статус.

Полови граници

Въпреки това, статистически данни показват, че жените са по-склонни да страдат от депресия в сравнение с мъжете. Това са някои от рисковите фактори, които причиняват по-често депресивни състояния в жените:

 1. Хормонални фактори: Флуктуациите в нивата на женските полови хормони, особено по време на менструация, бременност и след раждане, могат да оказват влияние върху хуморалния баланс и да увеличат риска от депресия.
 2. Стрес и социален натиск: Жените често са изложени на повече социален стрес, включително отговорности в домакинството, кариерата, и грижите за семейството. Този натиск може да допринесе за по-голямата честота на депресия.
 3. Тенденции за рефлексия и самокритика: Някои изследвания предлагат, че жените имат по-високо ниво на рефлексия и самокритика, което може да увеличи риска им за депресия.
 4. Изложение на травматични събития: Жените могат да бъдат по-често изложени на травматични събития, като например домашно насилие или сексуално насилие, което може да допринесе за развитието на депресия.
 5. Биологически разлики в мозъка: Някои изследвания показват, че биологичните разлики в мозъка между половете могат да играят роля в предразполагането на жените към депресия.

Възрастови граници

Относно възрастта, депресията може да засегне хора в различни етапи от живота, включително деца, тийнейджъри, възрастни и възрастни хора. Например, тийнейджърите могат да бъдат подложени на интензивни емоционални и социални предизвикателства, докато възрастните хора се сблъскват с изменения във физическото и социалното си околие.

В този контекст, отговорът на въпроса “Как да разпознаем депресията?” изисква внимателно наблюдение и разбиране на комплексната мрежа от признаци, които я характеризират.

association Quality of life 480 × 320 пиксела 1480 x 640 пиксела 1480 x 940 пиксела 1

Как да разпознаем депресията?

В днешното бързо и стресово общество, където изпитваме постоянни предизвикателства и налягания, депресията става все по-распространена. Започвайки с тъга и безнадеждност, това психично състояние може да измества равновесието в живота ни, водейки до загуба на интерес към ежедневните удоволствия и междулично взаимодействие. Негативните емоции, премесени в дълбоките ни чувства, създават лабиринт от вътрешни противоречия, които понякога е трудно да се разгадаят.

Често и не толкова често срещани симптоми на депресия

 • Промени в настроението или други емоционални проблеми:

Промените в настроението и емоционалните проблеми, свързани с депресия, се изразяват в усещането за пълно отчаяние и безнадеждност. Постоянната тъга и потиснатост, както и чувство на безпокойство и тревожност, също са характерни при депресия.

Допълнителни симптоми включват опасения и предчувствия за нещо лошо, чувство на празнота, гняв и раздразнителност. Загубата на увереност, липсата на интерес в ежедневни дейности, липсата на мотивация, хроничната умора и липсата на енергия са също чести проявления.

Трудности в концентрацията, нарушения на паметта, затруднено взимане на решения, пасивност и неспособност за изпитване на удоволствие също са сред разнообразните аспекти на депресия. Болестният страх за бъдещето, хипохондрия и суицидни мисли или опити обикновено се свързват с по-сериозните форми на депресия.

association Quality of life 480 × 320 пиксела 1480 x 640 пиксела 1480 x 940 пиксела 2

 • Нарушения на храненето

Депресията се проявява чрез разнообразие от симптоми, включително нарушения в храненето, които могат да бъдат изразени чрез загуба на апетит и редукция на теглото, както и увеличаване на апетита и наддаване на тегло.

 • Нарушения на съня

Проблеми със сънята са също често срещан признак на депресия, като трудности при заспиване, безсъние и ранно събуждане с чувство на умора след нормално по продължителност сън.

 • Социални проблеми

Социалните аспекти на депресията включват трудности във взаимоотношенията и създаването на нови, както и изолация и социално отдръпване. Липсата на интерес от секса и наслада от времето за почивка също могат да бъдат свързани с депресия, както и проблеми с алкохола или наркотиците.

 • Физически проблеми

Физическите прояви на депресия включват главоболия, болки в гърба, ставите и мускулите, стомашни болки и психосоматични симптоми с неясен произход. Чувство за физическо изтощение също може да бъде част от този комплекс от симптоми.

 • Други симптоми на депресия в младежка възраст

В младежката възраст, депресия може да се прояви и чрез влошаване на учебните оценки, непосещаване или бягане от училище, както и чрез бягство от вкъщи. Злоупотреба с различни субстанции и безразсъдно или себедеструктивно поведение също могат да бъдат индикатори на депресия в тази възрастова група.

Кажете край на депресията

В пътя към преодоляване на депресията, нашата новаторска Холистична клиника “Health Master” предлага иновативни и ефективни решения, които не само насочват вниманието към възстановяване на психиката, но и към подобряване на чревния ви микробиом – цялостен подход към вашето благосъстояние.

Нашият международен екип от лекари и здравни специалисти, воден от: д-р Владимир Шишков /Хранене и диететика/, д-р Христо Ватев /Невропсихология/, д-р Олеся Ямполска /Психиатрия и сексология/ Енергийно лечение/, съчетава знание, опит и холистични методи с една цел – да ви помогне да преодолеете депресията и да изградите по-здравословно психическо състояние.

 

Екранна снимка 446 Д-Р ВЛАДИМИР ШИШКОВ

 Хранене и диететика

Чревният микробиом влияе на неврологичното здраве, като произвежда неврохимикали, включително серотонин, които регулират физиологични и умствени процеси. Ето защо, д-р Владимир Шишков, ще изготви персонализирана лечебна програма, която да подобри състоянието на вашият чревен микробиом.

Екранна снимка 460Д-Р ХРИСТО ВАТЕВ

 Невропсихология

Доктор Ватев извършва психологичска оценка на здравословното състояние, след което изготвя анамнеза. На базата на пациенсткото състояние, той назначава Био-ендорфинна терапия (Био-морфинна), която стимулира производството на ендорфини или извършва Психотерапия.

ОлесяД-Р ОЛЕСЯ ЯМПОЛСКА

Психиатрия и сексология

Доктор Ямполска е психиатър с дългогодишен опит, който използва методите на Психотерапия, както и разчита на стандартните фармакологични принципи, с назначаване на антидепресантно лечение, с прецизно контролиране на дозировката.

 

С нашата подкрепа и интегративни подходи, които ползваме в Health Master, нашите здравни експерти ще стимулират производството на ендорфини, серотонин и допамин, водейки ви към по-светло бъдеще.

В следващите статии, ще разгърнем темата за Депресията по-подробно, като ще обясним кои са причините за предизвикването й, както и ще ви представим холистични решения, които да ви избавят от това здравословно състояние.

 Запишете своя час за първоначален преглед