Болестта на Хашимото представлява сериозно автоимунно заболяване, при което собствената имунна система се обръща против щитовидната жлеза. Тази малка, но важна част от ендокринната система е разположена в основата на шията под Адамовата ябълка. Нейната основна функция е да регулира начина, по който организмът използва енергията, като произвежда важни хормони.

Функция на Щитовидната Жлеза и Нейната Роля за Организма

Щитовидната жлеза може да се определи като своеобразна гара разпределителна за хранителните вещества. Нейните хормони оказват влияние върху почти всеки орган в тялото, включително сърцето. Без тях, множество функции на организма се забавят, като цялостното здраве става под въпрос.

Болест на Хашимото и Влиянието й върху Организма

Болестта на Хашимото, известна още като лимфоцитен тиреоидит, често довежда до намалена активност на щитовидната жлеза, известна като хипотиреоидизъм. Този вид хипофункция може да доведе до недостатъчно получаване на хранителни вещества, витамини и минерали, което създава дисбаланс в организма. Болестта на Хашимото е най-честият причинител на хипотиреоидизъм и може да причини сериозни проблеми в здравето.

Статистика и Рискови Групи

Болестта на Хашимото може да засегне хора от всяка възраст и пол, но най-често се среща при жени на възраст между 40 и 60 години. Според прогнози на френски специалисти, това заболяване се очаква да засегне всички жени в Европа към края на века.

Симптоми и Разпознаване на Болестта на Хашимото

В началото, болестта може да протича без симптоми, но по мярка на напредване се появяват характерни признаци. Увеличената щитовидна жлеза, известна като гуша, често е първият знак. След това могат да се появят симптоми като умора, наддаване на тегло, болки в ставите и мускулите, повишена чувствителност към студ, суха коса, чупливи нокти, подпухнало лице, увеличен език, забавен пулс, проблеми с паметта, депресия, проблеми с менструацията и затруднения със забременяването.

White Blue Modern Medical Service Facebook Post 1920 x 1080 пиксела 1

Усложнения на Болестта на Хашимото

Освен обичайните симптоми, тиреоидитът на Хашимото може да насърчи появата на дългосрочни здравословни усложнения и определени заболявания. Сред тях са:

 • Диабет тип 2
 • Висок холестерол
 • Сърдечно заболяване
 • Болест на Адисон и болест на Грейвс
 • Гуша
 • Мозъчни проблеми
 • Проблеми с бъбреците
 • Неврологично увреждане
 • Психични разстройства, като депресия
 • Безплодие, яйчникова недостатъчност, усложнения при бременност или раждане и вродени дефекти

Причинители на Болестта на Хашимото

Болестта на Хашимото, като автоимунно заболяване, възниква, когато имунната система атакува собствената си щитовидна жлеза. Причинители за този вид автоимунна атака, все още не са напълно ясни, но се предполага, че те включват:

 • Вирусни и бактериални инфекции: Някои считат, че тези инфекции могат да провокират имунната реакция, тъй като шията и щитовидната жлеза са близки, а лимфният отток е общ за тях.
 • Нарушен чревен микробиом: Проучване на д-р Изабела Уенц подчертава, че нарушената чревна пропускливост може да бъде ключов фактор за развитието на Хашимото, като пропуска субстанции, които активират автоимунен отговор.
 • Генетична предразположеност: Някои вярват, че генетиката играе роля в развитието на болестта.
 • Стрес: Високите нива на стрес могат да влияят на нормалното функциониране на имунната система, което може да предизвика Хашимото.

Рискови Фактори за Развитие на Болестта

 • Пол: Жените са по-предразположени към Хашимото в сравнение с мъжете.
 • Възраст: Хашимото може да се появи във всеки етап от живота, но е по-често срещано след 40-годишна възраст.
 • Семейна история: Присъствие на болестта в семейството увеличава риска.
 • Автоимунни заболявания: Лична история с други автоимунни болести увеличава вероятността за Хашимото.

Възстановяване на функцията на щитовидната жлеза

В борбата с болестта на Хашимото, Холистичната клиника Health Master предлага иновативни и ефективни решения, които насочват вниманието към цялостното ви благосъстояние.

Нашият екип от специалисти, водени от д-р Владимир Шишков, д-р Полина Паньова и Марин Минчев, съчетава знание, опит и холистични методи, за да ви помогне да възстановите функцията на щитовидната жлеза.

 

     Д-Р ВЛАДИМИР ШИШКОВЕкранна снимка 446

      Хранене и диететика

Д-р Владимир Шишков, експерт по хранене и диететика, както и по             ендобиогенна медицина. Той може да изготви персонализирана лечебна     хранителна програма, съобразена с вашия индивидуален проблем.

 

 

 

Заповядайте при нас и направете първият стъпки към здрава щитовидна жлеза и хармоничен живот.

 Запишете своя час за първоначален преглед